Consiliul Județean Vrancea „sprijină dezvoltarea educației duale și oferă soluții concrete pentru tinerii care doresc să-și construiască un viitor solid”, după cum se arată într-un comunicat de presă. Elevii care aleg această formă de învățământ au la dispoziție multiple beneficii financiare și profesionale.
Elevii care finalizează clasa a VIII-a și se înscriu la liceele cu profil tehnic, care au programe de formare în sistem dual, beneficiază de:
– O bursă cumulată de peste 1.000 lei/lună, compusă din: 500 lei oferiți de Consiliul Județean Vrancea; 300 lei din partea operatorului economic; 300 lei – bursă tehnologică asigurată de stat;
– Formare profesională de calitate pe durata a trei ani, cu practică în cadrul unui operator economic local;
– Calificare recunoscută la finalul programului, deschizând uși către piața muncii;
– Șansa de angajare imediată după finalizarea studiilor;
– Posibilitatea de a-și continua studiile liceale și de a obține diploma de bacalaureat.
„Pentru un viitor puternic și armonios, trebuie să construim un prezent coerent, investind în educație și sprijinindu-i pe tineri să-și urmeze visurile, să fie responsabili și să cunoască mai mult din ceea ce și-au ales ca drum profesional. De aceea, venim să-i sprijinim, inclusiv financiar, pentru a-și îndeplini visele și pentru a le asigura șanse reale de reușită în viață”, a declarat Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean Vrancea.
Învățământul dual „este un răspuns direct la nevoia de a reduce decalajul dintre cerințele pieței muncii și competențele absolvenților. Consiliul Județean Vrancea joacă un rol esențial în acest demers, prin înființarea Consorțiului pentru Învățământ Dual în județul Vrancea, ce reunește instituții de învățământ și operatori economici. Scopul este formarea unor specialiști bine pregătiți, capabili să răspundă cerințelor reale ale angajatorilor”, mai precizează comunicatul de presă citat.
Campusul profesional integrat, liceal și universitar în județul Vrancea este un proiect de amploare, finanțat prin PNRR, construcție care va include: Săli moderne de învățământ și ateliere de practică pentru elevi și studenți; Spații de cazare și cantine; Baze sportive și facilități recreative. „Acest proiect va sprijini dezvoltarea unei generații de profesioniști bine pregătiți, oferind tinerilor oportunitatea de a învăța o meserie, de a se califica la locul de muncă și de a beneficia de un mediu educațional modern”, arată administrația județeană.