Păduchi, angine și micoze, asta au descoperit medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea că au elevii vrânceni, în urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ din județ după vacanța de iarnă. În urma triajului epidemiologic realizat de medicii DSP și medicii de familie, s-a constatat că mulți elevi încă sunt deficitari când vine vorba de igiena personală. Cei mai mulți elevi cu păduchi au fost găsiți în unitățile școlare din mediul urban. Medicii au efectuat controale în creșe, grădinițe, școli generale și licee, în toate aceste unități de învățământ fiind înscriși 31.096 de elevi. Cadrele medicale au reușit să verifice aproximativ 30.000 de elevi, dintre care 23.806 din mediul urban și 5.778 din mediul rural.
Potrivit raportului de control, s-a depistat un indice de frecvență de 0,54%, repartizat pe următoarele afecțiuni: angina – 0,16 %; pediculoza – 0,29 % și micoza – 0,064%. În urma controlului, medicii au observat situarea pe primul loc a peduculozei – 53,75%, pe locul doi al anginei – 30,62% % din elevi, iar pe locul 3 micoza – 11,8%. Astfel, păduchi au fost găsiți la 86 de elevi, cele mai multe cazuri în mediul urban, 62 de elevi, și 24 de elevi în mediul rural. Cu angine au fost depistați 49 de elevi, dintre care 42 doar în mediul rural.
Zilele trecute, medicii au efectuat un al doilea control, în urma căruia s-a constatat că numărul cazurilor depistate a scăzut cu 76,74%. Au mai rămas în evidențe 20 de elevi cu pediculoză, medicii precizând că ei provin din focare familiale vechi. Celor depistați cu diferite boli li s-a prescris tratament specific. În cazurile de pediculoză, pe lângă deparazitare, responsabilii DSP au recomandat și măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj.
Astfel de acțiuni au loc după fiecare vacanță școalară. În mediul urban, triajul epidemiologic a fost efectuat de cadrele medicale din cadrul cabinetelor școlare, iar în mediul rural au acționat medicii de familie.