Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

„Sfânta Liturghie – mijloc de însănătoșire a celor bolnavi”

            Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ciprian, în perioada 15 septembrie – 20 octombrie 2024, la nivelul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost implementat un program de catehizare pentru toate categoriile de vârstă, intitulat Sfânta Liturghie – mijloc de însănătoșire a celor bolnavi, inițiat de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul. Obiectivele catehetice ale acestui nou proiect au avut în vedere însușirea de către credincioși a principalelor aspecte liturgice și simbolice ale Sfintei Liturghii.

            Prin sectorul de resort, Centrul Eparhial a pus la dispoziție fiecărei parohii un material amănunțit cu explicarea Sfintei Liturghii, pornind de la următorul plan: cateheza I – Pregătirea credincioșilor pentru participarea la sfintele slujbe; cateheza a II-a – Liturghia catehumenilor (binecuvântarea Împărăției, Ectenia mare, Antifoanele, Fericirile și Vohodul cel mic – Ieșirea cu Sfânta Evanghelie); cateheza a III-a – Liturghia catehumenilor (continuare: imnul Trisaghion, propovăduirea Scripturii în Liturghie, Ectenia întreită, Ectenia pentru cei adormiți, Ectenia celor chemați); cateheza a IV-a – Liturghia credincioșilor (Ectenia și rugăciunile pentru cei credincioși, Vohodul mare, Ectenia și rugăciunea dinaintea Crezului, Sărutarea păcii și mărturisirea Crezului); Cateheza a V-a – Liturghia credincioșilor (continuare: Anaforaua liturgică sau săvârșirea Jertfei euharistice, Marea Rugăciune euharistică, Rugăciunea teologică, Rugăciunea hristologică, Anamneza, Epicleza); Cateheza a VI-a – Liturghia credincioșilor (continuare: Dipticele, ecteniile următoare prefacerii Darurilor, împărtășirea, mulțumirile de după împărtășire). Catehezele au fost susținute de către fiecare preot paroh, vinerea, sâmbăta sau duminica, în centrele catehetice de pe lângă parohii, având formă de discurs, cu explicații și prezentările care se impun în funcție de cei care iau parte la astfel de întruniri.

            La final, ca și în cazul altor proiecte catehetice, fiecare parohie a înaintat Centrului Eparhial o serie de materiale foto sau video care să justifice susținerea catehezelor, atât pentru diagnoză, cât și pentru îmbunătățirea catehezei parohiale. De asemenea, în vederea monitorizării optime, fiecare protoierie a înaintat un tabel cu parohiile implicate, cu numele preoților cateheți și numărul de beneficiari. Părinții protoierei și responsabilii cu activitatea catehetică au supravegheat activitățile și modul de realizare a acestora, implicându-se acolo unde a fost necesar.

            Conform datelor furnizate Sectorului Învățământ și activități cu tineretul, a rezultat că programul a fost implementat în 153 de parohii, având un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari, după cum urmează: Protoieria Buzău I – 8 parohii și 320 de beneficiari; Protoieria Buzău II – 41 de parohii și 1.600 de beneficiari; Protoieria Râmnicu Sărat – 11 parohii și 440 de beneficiari; Protoieria Pătârlagele – 23 de parohii și 920 de beneficiari; Protoieria Focșani I – 14 parohii și 560 de beneficiari; Protoieria Focșani II – 12 parohii și 480 de beneficiari; Protoieria Panciu – 44 de parohii și 1.760 de beneficiari.

            Din analiza rapoartelor, s-a constatat că slujirea catehetică a fost tratată cu responsabilitate de către toți cei implicați în realizarea acestui program. S-a observat o prezență mai mare din partea persoanelor adulte, dornice să cunoască importanța Sfintei Liturghii, semnificațiile momentelor centrale din cadrul slujbei și ale gesturilor liturgice. De asemenea, programul s-a bucurat de multă apreciere din partea celor prezenți, care s-au dovedit dornici de cooperare și dialog, integrându-se mai bine în comunitatea liturgică și euharistică.

Pr. cons. Dan Necula

Sectorul Învățământ și activități cu tineretul

GALERIE FOTO pe – https://arhiepiscopiabzvn.ro/programul-de-catehizare-sfanta-liturghie-mijloc-de-insanatosire-a-celor-bolnavi.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?