BULETIN DE PRESĂ, 8 noiembrie 2024, Direcția Națională Anticorupție – https://www.pna.ro/index.xhtml
Prezentăm o selecție a unor dosare penale finalizate în luna octombrie 2024, care nu au fost mediatizate la zi, în care procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată sau sesizarea instanței de judecată cu acord de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:
1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 664/VIII/3 din 06 septembrie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
BADEA MARIUS, la data faptelor ofițer de poliție, cu gradul profesional de comisar-șef, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (I.G.P.R.) – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, aflat în prezent sub control judiciar, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la fals în declarații, instigare la complicitate la fals în declarații și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și
BADEA ALINA, la data faptelor ofițer de poliție, cu gradul profesional de comisar-șef, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția de Operațiuni Speciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în declarații și complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În data de 06 iulie 2024, în jurul orei 18.00, inculpatul Badea Marius, în timp ce se deplasa pe raza municipiului Adjud, la volanul autoturismului proprietate personală, ar fi fost oprit în trafic de un echipaj de poliție rutieră, acesta fiind surprins cu aparatul radar, conducând cu o viteză de 108 km/h pe un sector de drum unde limita de viteză maximă era de 50 km/h. În acest context, inculpatul Badea Marius, profitând de funcția pe care o deține în cadrul I.G.P.R., i-ar fi convins pe agenții constatatori să nu-i aplice sancțiunea contravențională prevăzută de lege și să nu i se suspende dreptul de conducere potrivit dispozițiilor legale. În concret, în urma discuțiilor purtate, inculpatul Badea Marius i-ar fi determinat pe agenții de poliție să întocmească procesul-verbal de contravenție pe numele soției acestuia, Badea Alina, care se afla în autoturism cu inculpatul la momentul opririi în trafic.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– pentru inculpatul Badea Marius, pedeapsa de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 4 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat;
– pentru inculpata Badea Alina, pedeapsa de 2 ani și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 2 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, cei doi inculpați vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioadă de 60 de zile, în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor – Parohia Sfântul Gheorghe Nou, Protoieria Sector 3 al Capitalei sau în cadrul Inspectoratului Școlar al municipiului București.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vrancea.
În cauză, procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul lucrătorilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Vrancea. (…)
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
T. L., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată
C. G., pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
D. R. pentru săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și complicitate la cumpărare de influență.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada februarie 2021 – mai 2022, inculpatul T. L. ar fi pretins și ar fi primit în mod direct pentru sine, de la mai multe persoane, suma totală de 19.300 euro, 40.600 lei, un autoturism (echivalentul a 1.200 euro) și produse alimentare, lăsând să creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vrancea, cât și din cadrul Biroului/ Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea, a Instituției Prefectului Vrancea și Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Vrancea, astfel încât să îi determine pe aceștia să asigure promovarea probelor teoretică și practică a examenelor pentru obținerea permisului de conducere auto, respectiv soluționarea într-un mod favorabil a unor dosare penale, precum și angajarea în cadrul unor instituții publice.
Din suma totală pretinsă și primită, 300 de euro și produse alimentare ar fi fost primite de inculpatul T. L., în același scop, de la inculpatul D.R. (care inițial promisese 500 euro), iar alți 700 de euro ar fi fost acceptați și primiți de la inculpatul C.G., direct sau prin intermediul inculpatului D.R., în perioada februarie – martie 2022. În cauză s-a dispus sechestrul asigurător asupra unor sume de bani deținute de inculpații T. L. și C.G. Totodată, procurorii au propus instanței confiscarea specială de la inculpatul T. L. a sumelor de 13.000 euro, 38.100 lei, a unui autoturism și a sumei de 1.300 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii instituite în cauză. În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție. (…)
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Sursa foto: facebook/Direcția Națională Anticorupție