Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO: Dezbatere publică a DizAbil, în Focșani: „Accesibilizarea nu este un moft, este o necesitate”

Muzeul Unirii din Focșani a găzduit ieri o dezbatere publică pe tema accesibilizării orașului, însoțită de o expoziție de fotografie, eveniment inițiat de grupul civic DizAbil. Scopul, așa cum a fost dezvăluit de Iuliana Prunilă, a fost de conștientizare a „opiniei publice dar și a decidenților că în absența accesibilizării spațiilor publice, persoanele cu dizabilități nu pot fi autonome, nu își pot dezvolta și pune în valoare abilitățile și nu pot participa la viața comunității”. Evenimentul face parte din proiectul „Vrâncenii cu dizabilități își doresc o viață autonomă”, implementat de DizAbil.Eu, finanțat de Uniunea Europeană prin programul

Proteus, derulat de Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Grupul DizAbil.Eu Vrancea fiind format din persoane cu dizabilități și aparținători ai acestora.

Discuțiile de joi au vizat mai multe aspecte, legate de problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în ceea ce privește accesul în instituții publice și alte spații, dar și în ceea ce privește o simplă plimbare pe stradă sau un drum pe care o persoană cu mobilitate redusă îl face la un magazin. Din ce a subliniat Iuliana Prunilă, probleme nu sunt doar în Focșani, ci în toată țara.

Și, după demersuri pe care DizAbil le-a făcut în trecut, a existat o bună colaborare cu autoritățile. Acum însă, odată cu resistematizarea traficului, este nevoie din nou de intervenții pentru accesibilizare. „Am avut o colaborare cu Primăria Focșani, care a înțeles nevoia de accesibilizare și a accesibilizat trecerile de pietoni din oraș”, a subliniat Iuliana Prunilă.

Pe de altă parte, au fost date și exemple de bune practici în instituțiile din județ – în special în școli și, în antiteză, spații publice în care accesul este imposibil sau aproape imposibil. Aceasta în condițiile în care persoanele cu dizabilități au o legislație în sprijin, iar legat de aceasta, DizAbil a lansat un apel: „Ne-am dori ca din comisia care face recepția lucrărilor să facă parte și o persoană în fotoliu rulant”.

Mulțumim AJPIS Vrancea care în acest an ne-au invitat să participăm la evaluarea nivelului de accesibilizare a școlilor. Accesibilizarea nu este un moft, este o necesitate pentru noi. Absența accesibilizării împiedică persoanele cu dizabilități să se integreze în comunitate, să aibă o viață normală și le condamnă la izolare”, a atras atenția Iuliana Prunilă.

Totodată, aceasta a făcut apel și la, am spune noi, umanitate. Adică la comunitatea care trebuie să înțeleagă faptul că o persoană cu dizabilități are nevoie de anumite facilități – dând exemplul locurilor de parcare special destinate, care însă, în unele cazuri, sunt ocupate de șoferi care nu se confruntă cu probleme în acest sens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?