Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

VIDEO: Polițiști din Vrancea, implicați în operațiunea ,,Ghost Guns”

Comunicat de presă, Poliția Română, 5 noiembrie:

          În urma celor 131 de percheziții domiciliare efectuate, la data de 4 noiembrie 2024, de către polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, în municipiul București și județele Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, au fost descoperite și ridicate un pistol (armă letală), 6 arme (din care 4 neletale) supuse autorizării, elemente de muniție (cartușe), mai multe recipiente conținând substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive, precum și sisteme de stocare a datelor care vor fi supuse perchezițiilor  informatice. De asemenea, au fost indisponibilizate  sume de bani în lei și euro, ce ar prezenta elemente de contrafacere.

          Pe parcursul  activităților menționate au fost descoperiți mai mulți câini „de luptă”, care prezentau urme de rănire. Procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești continuă cercetările față de 65 de persoane și o altă persoană, față de care s-a dispus, în cursul zilei de ieri, măsura controlului judiciar sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.                                                                                                                                                                        

          Reamintim că, la data de 4 noiembrie 2024, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Ploiești, au efectuat 131 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județelor Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, contrabandă calificată, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

          Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în septembrie 2023, un cetățean străin de origine turcă ar fi inițiat și constituit împreună cu mai multe persoane de naționalitate română o grupare de criminalitate organizată, specializată în procurarea și vânzarea de arme de foc (letale), fără marcaje de identificare și elemente de individualizare, asamblate prin utilizarea de componente aparținând mai multor producători din Turcia.

Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinație mediul infracțional, având în vedere că nu pot fi deținute legal în niciun stat european.

          Probatoriul administrat până în prezent a reliefat faptul că armele ar fi fost introduse pe teritoriul României, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind ulterior vândute, de către diverși intermediari, membrilor unor grupuri infracționale sau unor persoane cunoscute cu un comportament violent. De la declanșarea cercetărilor și până la finalul lunii octombrie 2024, au fost scoase din circuitul ilegal 47 de astfel de arme letale. În cadrul operațiunii, au fost puse în aplicare peste 60 de mandate de aducere, audierile fiind desfășurate la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploiești.

          Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Institutului Național de Criminalistică, Direcției de Ordine Publică, Direcției Rutiere, Direcției Generale de Poliție a Municipiului București și inspectoratelor de poliție județene Ilfov, Teleorman, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Vâlcea, Vrancea, Brăila, Olt, Mehedinți, Galați, Gorj, Dolj, Covasna, Constanța, Călărași, Brașov, Bacău, Buzău și Argeș, precum și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și serviciilor pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor.

          Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?