Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Editura UZP prezintă: Petrică Butuc – „Ulița Siretului, kilometrul zero“

          Cartea „Ulița Siretului, kilometrul zero”, scrisă de Petrică Butuc, a apărut la Editura UZP în cursul anului 2024, după ce, în cursul anului 2023, autorul a publicat la aceeași editură volumele „Soldați împinși în avanpost”, „Doi pe-un pod luat de ape” și „Învingătorii”.

          În această culegere de povestiri, scrisă cu dăruire și talent, putem citi, printre alte subiecte, despre Ulița Siretului, Civilizația răchitei și a papurei, Revenirea la viața de după război, Micul univers al copilăriei, Primul dans, Pădurea fără copaci, Ultima bancă ș.a.

          Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), ziaristul Petrică Butuc are o vastă experiență în presă ca: secretar general de redacție, redactor-șef, editorialist la ziarul „Milcovul”- Focșani; redactor și tehnoredactor la săptămânalele „Unirea” și „Milcovul Magazin”; director și editorialist la „Șansa Vrânceană”; redactor la „Monitorul de Vrancea” etc.

          La Gala Premiilor UZPR ediția 2022, în urma concursului cu tema „Pandemie și patriotism”, i s-a acordat Diploma de Excelență și Premiul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru performanță în mass-media.

Tanța Tănăsescu / UZPR – www.uzpr.rohttps://t.ly/XE3KF

Ochean întors către sine

          Ziaristul Petrică Butuc ne prezintă a patra carte a sa, ”Ulița Siretului”. Este un „memorial de călătorie” în timp și în locuri, început în colbul din fața casei părintești și purtat până înspre vremile noastre de azi. În profesia lui de căutător al tâlcului cuvintelor în zugrăvirea tâlcurilor împrejurărilor vieții într-un semicentenar de existență dăruită gazetăriei, el s-a luptat cu întrebarea eminesciană: „Unde vei găsi cuvântul / Ce exprimă adevărul?”

          În dificila profesie de scrutător al locului și al timpului său, și această nouă carte este un „ochean întors” către sine. „Ulița Siretului” nu este doar un colaj de ipostaze prin care a trecut ca actant ori ca martor, ci este o adâncă descindere în existența unui om mirat și întrebător asupra istoriei satului său suprapusă pe istoria satului românesc și integrată în aceasta în aceeași măsură; el surprinde și „inventariază” metamorfoze profunde ale unei țări aflate în permanentă schimbare și într-o paradoxală degringoladă. Suita de amintiri transformă cartea într-un catalog de autobiografie colectivă, în care autorul devine un „spiritus rector” al cărui destin se îmbină cu cel al generațiilor anterioare. Ea oferă o imagine poliedrică a unui neam și a unui hotar sufletesc. Istoria satului Biliești, cu toate prefacerile sale, este configurată cu luciditate și cu delicatețe echilibrate, adăpostite de acoperișul nostalgiei, astfel creându-se un curcubeu al devenirii între trecut și prezent.

          Deprins cu echilibrul dintre general și particular, autorul-gazetar surprinde cu profunzime și cu obiectivitate raportul dintre istoria națională și istoria personală. El se autoanalizează cum a fost ca om – drept ins peste care s-a prăvălit istoria noastră contemporană; cum a fost ca martor al unor schimbări ireversibile; cum este ca analist lucid și detașat al celor extrase și învățate din acei ani. Deprins cu cenzura și cu autocenzura scrisului gazetăresc, vechile experiențe ale profesiei capătă o altă strălucire în paginile acestei cărți.

          Pentru autor, „Kilometrul zero” din „Ulița copilăriei” este un reper unde se îngemănează povestirile de viață cu bogate reflecții istorice și filosofice. Autorul nu reiterează evenimente, ci oferă adesea ferestre mai largi privind chipul în care acestea i-au „măsurat” viața și i-au așezat-o în dimensiunile comunității de baștină. „Timpul trăirii” se încifrează în carte prin „timpul regăsirii”. Se reîntâlnesc, deopotrivă, cei dragi – neamurile și, mai ales, urmașii -, dar și cititorii cărora această lucrare le oferă sugestii să-și caute propriile și necesarele regăsiri.

          Deci, de la „kilometrul zero” s-o pornim fiecare spre „kilometrii” noștri parcurși înapoi ca fiul de împărat din basmul „Tinerețe fără bătrânețe…”

          Și să-i urăm autorului putere și inspirație în continuare!…

Profesor-ziarist dr. Ion Gr. Cherciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?