Deținătorii de arme și muniții au obligații noi. Asta pentru că Legea 295/2004 republicată, privind regimul armelor și munițiilor, a fost modificată prin Legea 319/2015, iar modificările au intrat în vigoare la jumătatea lunii ianuarie.
Conform modificărilor, în noua lege, la articolul 98, se precizează că polițiștii pot cere reexaminarea psihologică a deținătorului de permis port-armă, iar dacă deținătoul nu se supune, i se anulează acest drept. Evident, poliția poate solicita o nouă evaluare psihologică atunci când există motive în acest sens. O altă noutate este aceea că medicii trebuie să anunțe poliția dacă rezultatele acestor evaluări nu au ieșit bine și să țină o evidență clară a acestora. „Medicii vor fi obligați să țină o evidență a acestor analize și să anunțe, în termen de maximum cinci zile, poliția cu privire rezultatul examinărilor dacă în urma examenului medical se confirmă că titularul manifestă probleme de natură psihologică sau suferă de afecțiuni care fac imposibilă menținerea autorizării pentru a deține arme și muniții letale”, spun polițiștii.
Totodată, colecționarii de arme letale sau neletale nu mai au voie să procure muniție, cu excepția cazurilor în care vor să tragă în poligon, ei putând să facă acest lucru în baza unui aviz temporar valabil trei zile. În legea care a intrat în vigoare la jumătatea lunii se face referire și la persoanele fizice, care trebuie să fie informate cu privire la expirarea valabilității permisului de armă cu cel mult șase luni și cel puțin 30 de zile. O altă noutate este aceea că persoanele fizice care dețin arme neletale supuse autorizării la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică și practică, atunci când merg să prelungească valabilitatea permisului de port armă.
ART. 7*)-Principalele obligații ale deținătorilor armelor
(1^1) Deținătorii de arme letale și neletale supuse autorizării sunt obligați să se supună examenului psihologic și/sau medical, la solicitarea expresă a structurilor de poliție competente, în situația în care acestea constată motivat că există indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice și medicale, în vederea menținerii autorizării pentru a deține sau, după caz, a purta și a folosi arme și muniții letale sau neletale supuse autorizării.
(1^2) Deținătorii de arme letale și neletale supuse autorizării sunt obligați să se supună examenului psihologic și/sau medical, la recomandarea expresă a medicului și/sau a psihologului, adresată autorității competente, în situația în care în urma examenelor sau intervențiilor medicale/psihologice curente constată indicii comportamentale temeinice care ar putea reclama necesitatea examinării psihologice și medicale, în vederea menținerii autorizării.
ART. 14*)-Condiții de acordare a autorizației de procurare a armelor letale
(1) Autorizația de procurare a armelor letale se acordă persoanelor prevăzute la art. 13 alin. (2) – (5), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:
c) nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu executare, pentru infracțiuni comise cu intenție ori pentru infracțiuni prevăzute de prezenta lege;
d) nu sunt inculpate în cauze penale pentru fapte săvârșite cu intenție, prevăzute de Codul penal, Partea specială, titlurile I, II, III, X, XI, XII și art. 269, 280, 281, 283, 285, 286, 287, 342, 346, 348, 369, 371, 375, 381, 383, cu modificările și completările ulterioare, precum și de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
ART. 15-Cantitatea de arme pentru care se poate acorda autorizația de procurare
(1) Persoanele prevăzute la art. 13 alin. (2) – (5), care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 14 alin. (1), pot fi autorizate să procure arme din România, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 23 în ceea ce privește scopul pentru care solicită autorizarea, după cum urmează:
a) cel mult două arme de apărare și pază;
b) un număr nelimitat de arme, dintre cele prevăzute la art. 13 alin. (3) – (5).
(2) Persoanele prevăzute la art. 13 alin. (2) – (5) pot procura și transporta prin mijloace proprii, din afara teritoriului României, cel mult două arme, pentru fiecare călătorie a solicitantului.
(3) Transportul unui număr mai mare de arme sau în alte condiții decât cele prevăzute la alin. (2) este permis numai prin intermediul unui armurier sau intermediar autorizat.
ART. 25*)-Valabilitatea permisului de armă
(1) Permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare
(3) Valabilitatea permisului de armă se prelungește de către autoritatea competentă pentru o perioadă de 5 ani, dacă titularul îndeplinește condițiile prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. c) – f), h) și i) și prezintă dovada efectuării unei ședințe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepția posesorilor de arme de vânătoare. Începând cu 6 luni înainte de expirarea valabilității permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilității permisului de armă.
ART. 37* – Uzul de armă de vânătoare
(1) Titularul dreptului de a purta și folosi arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat, precum și pentru antrenament în poligoanele autorizate în condițiile legii.
(3) În cazul armelor de vânătoare semiautomate este interzisă schimbarea sau modificarea încărcătorului sau camerei cartușului, astfel încât să permită transformarea în arme ale căror încărcător și cameră pot ține mai mult de 3 cartușe”.
ART. 42- Procurarea muniției de către titularii dreptului de deținere, respectiv de port și folosire a armelor letale
(1) Titularii dreptului de deținere, respectiv de port și folosire a armelor letale pot procura de la armurierii autorizați numai muniția aferentă armelor înscrise în permisul de armă.
(2) Cantitatea maximă de muniție care poate fi deținută de persoanele prevăzute la alin. (1) se înscrie în permisul de armă de către organul de poliție care eliberează acest document, după cum urmează:
a) în cazul armelor de apărare și pază, 50 de cartușe cu glonț și 50 de cartușe fără proiectil, pentru câte o singură armă de fiecare calibru;
b) în cazul armelor de vânătoare, 300 de cartușe pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port și folosire;
c) în cazul armelor de tir, 1.000 de cartușe pentru fiecare armă pentru care are dreptul de port și folosire.
(3) Persoanele care dețin arme de apărare și pază pot purta asupra lor, în afara domiciliului sau reședinței înscrise în permisul de armă, cel mult 12 cartușe.
(4) Sunt interzise comercializarea sau înstrăinarea sub altă formă, precum și deținerea ori utilizarea de muniție expirată sau degradată care, prin păstrare sau folosire, ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor”.
ART. 44* – Suspendarea dreptului de port și folosire a armelor letale
d) există indicii comportamentale temeinice, care reclamă o examinare urgentă psihologică și medicală, în vederea verificării aptitudinii persoanei și menținerii autorizării pentru a deține arme și muniții letale”.
ART. 45*- Anularea dreptului de port și folosire a armelor letale
i) nu se supune obligației examinării psihologice și/sau medicale în termen de 30 de zile de la data solicitării exprese a structurilor de poliție competente și/sau recomandării de reexaminare”.
ART. 57*-Procurarea și înstrăinarea armelor neletale
g) au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi.
ART. II
Prevederile prezentei legi referitoare la îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 57 alin. (4) lit. g) din Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, se aplică după cum urmează:
a) persoanele fizice care dețin arme neletale supuse autorizării la data intrării în vigoare a prezentei legi sunt obligate să facă dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică și practică, prevăzute la art. 57 alin. (4) lit. g) din Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările aduse prin prezenta lege, cu ocazia prezentării la prima prelungire a valabilității permisului de armă;
b) în cazul persoanelor fizice ale căror cereri de autorizare se află în proces de soluționare la data intrării în vigoare a prezentei legi, procedura de autorizare se suspendă până în momentul în care acestea fac dovada absolvirii cursurilor de instruire teoretică și practică”.
ART. 59*)-Anularea și suspendarea dreptului de deținere, respectiv de port și folosire a armelor neletale supuse autorizării
(1) Dreptul de deținere, respectiv de port și folosire a armelor neletale supuse autorizării se anulează dacă titularul se află în una dintre următoarele situații:
i) nu se supune obligației examinării psihologice și/sau medicale în termen de 30 de zile de la data solicitării exprese a structurilor de poliție competente și/sau recomandării de reexaminare.
(2) Dreptul de deținere, respectiv de port și folosire a armelor neletale supuse autorizării se suspendă în următoarele situații:
c) în urma examenului medical se confirmă că titularul manifestă probleme de natură psihologică sau suferă afecțiuni care fac imposibilă menținerea autorizării pentru a deține arme și muniții letale.
ART. 64*)-Uzul de armă neletală
(1) Titularii dreptului de a purta și folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate, în condițiile art. 27 sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate.
FOȘTII MILITARI DEȚINĂTORI DE ARME NELETALE, CARE AU AVUT ARME DE TOATE NEAMURILE ,DE 20 ANI , MAI AU OBLIGATIA DE A FACE CURSURI DE PREGĂTIRE ?