Localnicii din Broșteni, precum și cei care tranzitează comuna, vor fi supravegheați de un „ochi din umbră”, dat fiind că autoritățile de aici vor implementa un sistem de monitorizare și siguranță. Achiziția a costat 416.317,8 lei, sumă în care intră atât execuția lucrărilor propriu-zise, cât și echipamentele de specialitate.
Banii vor fi acoperiți din fondurile obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În documentație se arată că este nevoie de implementarea sistemului de monitorizare pentru verificarea permanentă a zonelor publice în vederea reducerii infracționalității, îmbunătățirea timpului de intervenție în cazul unor anumite evenimente, gestionarea mai facilă a situațiilor în care sunt constatate fapte ilegale, dar și „identificarea și stoparea în faze incipiente a conflictelor sociale și prevenirea situațiilor contravenționale”.
„Instituțiile beneficiare (primăria și instituțiile publice din comună – n.r.) vor fi conectate permanent la sistemul de supraveghere video, asigurându-se astfel realizarea cu promptitudine a serviciilor de ordine și siguranță publică. Prin intermediul acestui sistem se pot rezolva o serie de situații într-un timp scurt de răspuns”, se mai explică în documentație.
În total, proiectul implică punerea în funcțiune a 27 de camere video fixe – 3 cu funcția de detecție și recunoaștere a plăcuțelor de înmatriculare LPR, iar alte 2 cu inteligență artificială și trei lentile. Asigurările sunt că toate camerele sunt performante și „oferă o calitate remarcabilă a imaginilor, sunt extrem de fiabile și asigură un standard ridicat de securitate cibernetică și protecție a datelor”.
În plus, se detaliază că „bunurile culturale” din comună „vor fi prevăzute în zona de supraveghere video, fără ca sistemul să fie instalat pe/ în acestea, fără a afecta în vreun fel acest patrimoniu” – cu referire la biblioteca din Pitulușa, dar și la bisericile din Broșteni, Căpătanu, Arva și Pitulușa.
„Proiectul, în ansamblul său, face referire la realizarea unui sistem complex de monitorizare video de ultimă generație, ce va integra și sistemul actual existent, pentru supravegherea secțiunilor de drum publice relevante de pe raza comunei Broșteni. Amplasarea acestor camere a fost aleasă în funcție de obiectivele care se află în zonă și de gradul de vizibilitate al punctului respectiv”, se mai arată în documentație.
Așa se face că punctele alese pentru a fi instalate camerele de supraveghere sunt două în zona primăriei, pe DN 2M nr. 481, strada Lunca Pitulușei nr. 250, nr. 260 și intersecția acesteia cu DN 2M, intersecțiile cu DN 2M ale străzilor Salcâmilor, Troiței, Liliacului, Milcovului, Căpătanu nr. 373, Izvorului, Livezilor, Teiului, Șipote, Alunișului, Aleea Viilor și Salcâmilor (troiță).
Camere vor fi amplasate și pe străzile Căpătanu nr. 1 și Căpătanu bifurcație, Beciului nr. 4, Liliacului – drumul spre Milcov și drumul spre pădure. Iar imaginile preluate de aceste camere vor fi păstrate minim 20 de zile, dar nu mai mult de 30 de zile, cu mențiunea că datele stocate trebuie protejate printr-un „nivel suplimentar de criptare, cu o parolă stabilită de administratorul sistemului”.