Școala Gimnazială „Alexandru Vlahuță”, din Gugești implementează proiectul educațional județean Festivalul Toamnei pe Valea Râmnei, poziția 7 în CAEJ, an școlar 2023 – 2024.
Conform datelor furnizate de unitatea școlară, perioada de implementare a început pe 1 octombrie și se va finaliza pe 8 noiembrie, fiind o manifestare artistică care se dorește a deveni un reper cultural anual pentru județul nostru.
Proiectul Festivalul Toamnei pe Valea Râmnei este o extindere la nivel județean a unui proiect local cu tradiție în comunitatea școlară din localitatea Gugești. Tema festivalului de anul acesta este familie și tradiție românească.
Organizatorii fac precizarea că vor fi cinci secțiuni în cadrul proiectului: două cu participare indirectă (lucrările vor fi trimise și evaluate anterior datei festivalului) – creație literară, cu două subsecțiuni: proză și poezie; creație plastică, de asemenea cu două subsecțiuni: desen (grafică, acuarelă) și fotografie, dar și trei cu participare directă: muzică (muzică ușoară românească, muzică folclorică și muzică clasică), recitare de poezie și parada costumelor tradiționale.
„Ne-am dorit să conștientizăm comunitatea, în special elevii unităților de învățământ, asupra importanței dezvoltării unui stil non-formal de organizare a activităților din timpul liber.
Pentru că, pe lângă educația de tip formal pe care elevii o dobândesc în instituțiile școlare, într-un mediu controlat și coordonat de adulți special formați în acest sens și după coordonate și obiective cadru bine determinate, aceștia sunt expuși și unei educații informale, care se desfășoară într-un mediu haotic, lipsit de coordonare și finalitate.
Acest tip de educație „la întâmplare”, se petrece în timpul liber al copiilor, în absența părinților de cele mai multe ori, fiind, prin urmare, lipsită de filtrul rațional și atenția iubitoare a acestora. Educând adulții și elevii în legătură cu importanța folosirii timpului liber într-un mod educativ, reușim să dăm plus valoare viitorului adult pe care astăzi îl formăm”, ne-a declarat Anca Violeta Grecu, directoarea Școlii Gimnaziale Gugești, unul coordonatorii proiectului.
„Educația informală, care tinde să ocupe un procent din ce în ce mai mare din timpul alocat educației, are ca sursă esențială mass-media. „Intoxicarea media” a copiilor și a tinerilor are multiple consecințe negative dintre care cele mai importante sunt pasivizarea fizică și comportamentală care au ca și consecință nu doar diferite afecțiuni fizice (obezitate, circulație periferică și vegetativă defectuoasă, afecțiuni oftalmologice) ci și devieri comportamentale (claustrare, scăderea interesului pentru activitățile în afara mijloacelor media, demotivare față de activitățile care necesită implicare de lungă durată și efort academic);
dezvoltarea precară a emisferei stângi a creierului, ceea ce are drept consecință afectarea centrilor nervoși care coordonează procese cognitive precum gândirea logică, deductivă, analiza și sinteza; scăderea nivelului de inteligență și a performanțelor intelectuale;
deficiențe de învățare și de atenție. Tocmai de aceea este de importanță vitală să asigurăm copiilor și tinerilor alternative sănătoase de petrecere a timpului liber”, a precizat și profesoara Alina Maria Mirică, celălalt coordonator al proiectului.
„Avem, desigur, alături de noi în acest demers mai mulți parteneri, atât din cadrul comunității locale, cât și de la nivel județean. Este vorba despre Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria și Consiliul Local al comunei Gugești, Biblioteca Comunală Gugești, Muzeul Memorial „Alexandru Vlahuță” Dragosloveni și Parohia Gugești III, alături de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române”, spune și profesorul Rică Zaharia, responsabilul care coordonează departamentul comunicare în cadrul proiectului.
Detalii despre proiect se pot obține vizitând pagina de Facebook a festivalului sau pagina de Facebook a școlii gazdă, coordonate de responsabilul IT-ul proiectului, profesorul Daniel Valentin Grecu.