Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

MAE verifică informaţiile privind dispariţia a 13 români în contextul inundaţiilor din Spania

          Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului României la Castellon de la Plana, verifică informaţiile cu privire la semnalarea dispariţiei a 13 cetăţeni români, în contextul inundaţiilor din Spania. Potrivit MAE, oficiul consular se află în contact permanent cu autorităţile spaniole, verificările fiind în curs. În contextul acestor demersuri, Ambasada României la Madrid este în contact, pe linia ataşaţilor pentru Afaceri Interne, cu autorităţile centrale spaniole. Reprezentanţii Consulatului României la Castellon de la Plana rămân în continuare în contact permanent cu autorităţile locale competente şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară dacă situaţia o va impune. Totodată, reprezentanţii oficiului consular menţin legătura cu cetăţenii care au semnalat că se află în situaţii dificile, până la identificarea unor soluţii dispuse de autorităţile locale.

          Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellon de la Plana: +34 677 842 467.

          Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Spaniei asupra faptului că Agenţia Meteorologică locală – AEMET a actualizat prognoza de vreme nefavorabilă şi a emis un cod portocaliu pentru vreme nefavorabilă (ploi intense şi intensificări semnificative ale vântului), pe 30 şi 31 octombrie, pentru Comunitatea Autonomă Andaluzia şi Comunitatea Valenciană. De asemenea, Agenţia Regională de Meteorologie (Servei Meteorologic de Catalunya) a emis un avertisment de cod portocaliu pentru condiţii meteorologice adverse, cu precipitaţii intense, vânt, descărcări electrice şi grindină, pentru Barcelona, Tarragona, Terres de l’Ebre şi parte din Catalonia centrală, în această perioadă.

          MAE mai informează că în Comunitatea Valenciană zborurile operate pe aeroporturile internaţionale de la Valencia, Alicante şi Castellon ar putea să aibă întârzieri faţă de orarul normal de decolare sau aterizare sau chiar să fie anulate. Totodată, MAE recomandă maximă precauţie pentru circulaţia pe drumurile naţionale şi regionale din Regatul Spaniei, unde pot avea loc inundaţii şi viituri.

          Guvernul spaniol a anunţat miercuri trei zile de doliu naţional în urma inundaţiilor dramatice din sud-estul Spaniei, transmite AFP. Cele trei zile de doliu vor începe joi, 31 octombrie, şi se vor încheia sâmbătă, 2 noiembrie, a declarat presei Victor Torres, ministrul pentru Politici teritoriale, adăugând că premierul Pedro Sanchez va vizita joi zonele afectate.

          Inundaţiile catastrofale care au ucis cel puţin 72 de persoane în Spania au fost cauzate de un sistem meteorologic distructiv în cadrul căruia aerul rece şi cel cald se întâlnesc şi produc nori de ploaie puternici, un model ce riscă să devină din ce în ce mai frecvent pe fondul schimbărilor climatice, transmite miercuri Reuters. Fenomenul este cunoscut pe plan local sub numele de „DANA”, un acronim spaniol pentru depresiune izolată la mare altitudine (depresión aislada en niveles altos). Spre deosebire de furtunile sau vijeliile obişnuite, se poate forma în mod independent din curenţii jet polari sau subtropicali. Atunci când aerul rece suflă peste apele calde ale Mediteranei, aerul mai cald se ridică rapid şi formează nori denşi, încărcaţi cu apă, care pot rămâne deasupra aceleiaşi zone timp de mai multe ore, ceea ce le sporeşte potenţialul distructiv. Potrivit meteorologilor, acest fenomen provoacă uneori grindină de mari dimensiuni şi tornade, aşa cum s-a întâmplat săptămâna aceasta.

          Estul şi sudul Spaniei sunt deosebit de predispuse la acest fenomen datorită localizării între Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană. Masele de aer cald şi umed şi fronturile reci se întâlnesc într-o regiune în care munţii favorizează formarea norilor de furtună şi a precipitaţiilor. Fenomenul DANA din această săptămână a fost una dintre cele mai intense trei astfel de furtuni înregistrate în ultimul secol în regiunea Valencia, a declarat Ruben del Campo, purtător de cuvânt al agenţiei meteorologice naţionale din Spania, Aemet. „Previziunile au fost în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat. Însă, într-o zonă situată între Utiel şi Chiva, în provincia Valencia, precipitaţiile au depăşit 300 de litri pe metru pătrat. În acea zonă, sistemele de furtună s-au format şi regenerat continuu”, a explicat el.

          În timp ce experţii susţin că va fi nevoie de timp pentru a analiza toate datele şi a se stabili dacă acest fenomen DANA a fost cauzat de schimbările climatice, majoritatea sunt de acord că o creştere a temperaturii din Mediterana şi condiţiile atmosferice mai calde şi mai umede contribuie la producerea unor episoade extreme mai frecvente. „Nu putem spune nimic pe loc, exceptând faptul că, în contextul schimbărilor climatice, astfel de evenimente vor fi mai frecvente şi mai intense”, a declarat meteorologul şi cercetătorul spaniol Ernesto Rodriguez-Camino.

          Înainte ca termenul „DANA” să fie inventat, la începutul anilor 2000, orice ploaie abundentă din timpul toamnei, o caracteristică a climatului mediteranean, era cunoscută sub denumirea populară de „gota fria” (picătură rece), în Spania şi în unele regiuni din Franţa. Termenul este încă utilizat pe scară largă în mod colocvial. Originea sa datează din 1886, când oamenii de ştiinţă germani au introdus ideea de „kaltlufttropfen” (picătură de aer rece), pentru a descrie o perturbare la mare altitudine, dar fără manifestare aparentă la suprafaţă. Aemet consideră că acest concept de „picătură rece” este depăşit şi defineşte DANA drept o depresiune închisă la mare altitudine, care a devenit izolată şi separată de un curent jet asociat. Potrivit Aemet, fenomenele DANA devin uneori staţionare sau chiar se deplasează înapoi, de la est la vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?