Un elev de clasa a II-a al unei școli din județ a făcut în primăvara acestui an o descoperire mai puțin obișnuită în parcul de lângă unitatea de învățământ: în iarbă, copilul a găsit un briceag, o sabie și un pistol tip Airsoft. Așa că a anunțat femeia de serviciu, care la rândul său a chemat poliția. Iar la scurt timp, a fost identificat și proprietarul armelor, grație imaginilor surprinse de camerele de supraveghere.
Între timp, obiectele fuseseră ridicate și predate pe bază de dovadă la Camera de Corpuri Delicte din cadrul IPJ Vrancea, iar anchetatorii deja aveau indicii clare cu privire la proprietarul lor. Ba chiar și o declarație a fratelui principalului suspect, care relatase că sabia era confecționată de mai mult timp de acesta și o ținea la domiciliu ca panoplie, fără a avea tăișul ascuțit, iar pistolul nu era funcțional.
De altfel, și proprietarul armelor a recunoscut că, într-o noapte din aprilie, fiind sub influența băuturilor alcoolice, a mers în parc cu sabia și un pistol cu gaze tip Airsoft defect, precum și un briceag cu o lamă mică, dar nu a avut intenție de a le folosi împotriva cuiva. De altfel, la acea oră nici nu se întâlnise cu cineva prin parc, iar după câteva ore plecase, uitând armele în iarbă.
Ancheta a durat câteva luni, însă la final procurorii au dispus o soluție de renunțare la urmărirea penală, soluție confirmată și de instanță. „(…) o soluție de netrimitere în judecată realizează mai eficient scopul preventiv și educativ al legii penale. Judecătorul de cameră preliminară reține că în raport de faptele comise, se constată caracterul evident al existenței unei disproporții vădite între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea în continuare a procesului penal și gravitatea urmărilor produse prin săvârșirea infracțiunilor reclamate, având în vedere și lipsa unor consecințe vătămătoare ca urmare a deținerii obiectului periculos interzis, timpul scurs de la data săvârșirii faptei, caracteristicile bunurilor în cauză, respectiv starea avansată de uzură a pistolului tip Airsoft (pentru care nu era necesară autorizarea prealabilă), existența unui tăiș bont al sabiei, neîntrebuințarea acestora în acte de vandalism sau de violență fizică asupra altor persoane sau bunuri, atitudinea procesuală sinceră de recunoaștere a suspectului, lipsa antecedentelor sale penale, conducând în mod inevitabil la diminuarea rezonanței sociale a faptei penale”, a reținut instanța, atunci când a confirmat soluția de renunțare la urmărirea penală pentru portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: RDNE Stock project – https://www.pexels.com/ro-ro/