Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Vineri 3 Ianuarie 2025 Nr. 6787

FOTO: Campanie de reciclare în Nereju – Un exemplu de implicare comunitară

COMUNICAT DE PRESĂ:

          În inima județului Vrancea, comuna Nereju, cunoscută pentru peisajele sale naturale pitorești, a devenit recent și un model de implicare civică și educație ecologică, datorită campaniei de reciclare lansate în anul 2016. Sub îndrumarea doamnei profesor Măciucă Mirela, elevi și locuitorii comunei au înființat un program amplu de colectare a deșeurilor, în ciuda faptului că în comună nu există infrastructură specială pentru reciclare. Cu toate acestea, eforturile locale au dat roade, reușind să colecteze și să recicleze zeci de tone de deșeuri până în prezent.

          Și în această toamnă, cu ocazia desfășurării Săptămânii ,,Școala Altfel” elevii Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Gusti” au colectat selectiv 5758 de sticle, 2496 de P.E.T.-uri, 2297 de doze și alte deșeuri care au luat drumul reciclării. Deșeurile au fost transportate spre un centru de colectare selectivă cu ajutorul domnului primar Beteringhe Radu, care, personal, a fost implicat de-a lungul timpului în activitățile noastre.

          Școala Gimnazială ,,Dimitrie Gusti” din Nereju, sub inițiativa doamnei Măciucă Mirela, a fost principala instituție care a transformat reciclarea într-o mișcare de conștientizare ecologică. Începând cu anul 2016, școala a organizat periodic acțiuni de colectare selectivă a deșeurilor, implicând elevii, profesorii, autoritățile locale și părinții în activități educative de protecție a mediului. Un aspect esențial al campaniei este colaborarea dintre școală și comunitate. Împreună formează un tot unitar și doar lucrând în echipă se pot realiza lucruri mărețe.

          Cu toate că proiectul de reciclare în Nereju a fost până acum un succes remarcabil, asta nu înseamnă că pentru ecologiștii comunei provocările s-au încheiat. Faptul că localitatea noastră nu este dotată cu infrastructură necesară sau locuri special amenajate pentru colectarea selectivă a deșeurilor este încă o problemă majoră. O altă provocare ar fi faptul că trebuie să păstrăm interesul comunității cu privire la mica noastră încercare de a trăi într-un mediu mai curat.

          ,,Eu cred că această campanie de reciclare a adus doar plusuri în comunitate. Este foarte frumos să vezi oameni care iubesc frumusețea creației lui Dumnezeu. De aceea o admir pe doamna Mirela. Dacă aceasta nu ar fi înființat campania, cred că nimeni nu ar fi făcut-o și probabil comuna era mai sufocată de gunoaie decât este acum. Este un început bun până acum, dar sunt sigură că mereu este loc de mai bine. Mă doare destul de tare să văd atâta indiferență din partea oamenilor care nu înțeleg deloc gravitatea situației. Plasticul, sticla, ambalajele și alte deșeuri se descompun nespus de greu și provoacă pagube pe termen lung. Mi-ar plăcea că autoritățile să se implice mai mult, amplasând permanent mai multe mini centre de colectare selectivă și să inițiem mai multe campanii cum ar fi una care sa se ocupe cu reîmpădurirea și plantarea câtorva flori, măcar în centrul comunei. În concluzie, sper că micul nostru efort pe care îl depunem pentru reciclare să înmoaie și sufletele celor care aruncă deșeuri la voia întâmplării în fiecare zi”, consideră o elevă a Școlii Gimnaziale ,,Dimitrie Gusti” Nereju.

          Această campanie de reciclare a avut un efect pozitiv asupra localității și a mediului înconjurător, astfel că ar fi de dorit ca tinerii care au participat activ la acțiunile sale să fie sursă de inspirație și în mediul unde vor locui în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?