Prima generaţie de studenţi la Medicină militară de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, alcătuită din zece tineri, a depus joi jurământul militar, într-o ceremonie organizată de Garnizoana Oradea în Piaţa Unirii. Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, Eduard Bachide, a transmis mesajul ministrului Angel Tîlvăr, potrivit căruia ministerul a suplimentat în mod semnificativ numărul locurilor oferite tinerilor care doresc să îmbine nobila profesie de medic cu cea, la fel de nobilă, de militar al Armatei României.
Ceremonia de astăzi, a afirmat ministrul în mesaj, are loc în contextul manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Armatei Române la 25 octombrie, în anul acesta când marcăm 75 de ani de existenţă a NATO şi 20 de ani de când România a devenit membru al celei mai puternice alianţe militare. În plus, în mai puţin de trei săptămâni, Statul Major al Apărării împlineşte 165 de ani de existenţă. „Dragi studenţi, iată ce încărcătură simbolistică vă va înnobila cariera. Jurământul militar vă leagă pentru totdeauna de ţară şi de poporul din care proveniţi pe care îl veţi pune mai presus de propria viaţă. Iar jurământul lui Hipocrate, pe care îl veţi depune la finalizarea studiilor, vă va lega de viaţa semenilor dvs, a căror sănătate vă va fi în grijă. Vă pregătiţi pentru cariere care nu sunt accesibile oricui, cu provocări care vă vor testa limitele. Ştiu însă că sunteţi nerăbdători să demonstraţi că sunteţi cei mai buni şi că veţi face faţă statutului de student medicinist”, le-a transmis ministrul Apărării.
Comandantul Institutului Medico-Militar Bucureşti, Mihail Silviu Tudosie, a precizat că instituţia pregăteşte medici militari în universităţi acreditate din ţară, pentru a deveni medici militari, având trei secţii, în Bucureşti, Târgu Mureş şi Oradea, în total peste 600 de studenţi, urmând ca din anul universitar 2025-2026 să fie deschise secţii la Cluj şi Timişoara. Sunt peste 600 de studenţi în total, la Bucureşti, Târgu Mureş şi Oradea. La finalul pregătirii ei vor ocupa posturi în sistemul medical al MApN.
Reprezentanta studenţilor, Diana Cârciu, a vorbit în numele celor zece studenţi punctând paşii mici, dar importanţi către depunerea jurământului militar, un moment special ce va fi păstrat cu emoţie în sufletele lor. Decanul Facultăţii de Medicină din Oradea, Florian Bodog, a afirmat că, la 25 de ani de existenţă a facultăţii, instituţia de învăţământ primeşte „perla coroanei”, medicina militară. „Pregătim medici şi rezidenţi în aproape toate specializările şi vreau să vă asigur că, până la finalul ciclului dvs de studii, vom avea şi rezidenţiat în medicină militară la Facultatea de medicină din Oradea”, a spus decanul.
La festivitate au mai participat şeful Direcţiei Medicale din MApN, general-maior Dragoş Popescu, prefectul judeţului Bihor, Marcel Dragoş, vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan, viceprimarul municipiului Oradea Teofil Filimon, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, reprezentanţi ai cultelor religioase, comandanţi şi şefi ai structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din judeţ. Serviciul religios a fost oficiat de preotul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii al Statului Major al Apărării, preot militar Mircea Ioniţă. Evenimentul s-a încheiat cu defilarea detaşamentului de onoare format din militarii Centrului 54 Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, împreună cu studenţii prezenţi şi cu onorul muzicii militare a Brigăzii 18 ISR „Decebal” din Timişoara.
Autor/Foto: Eugenia Paşca