Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

FOTO: Ziua Pâinii, la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focșani

COMUNICAT DE PRESĂ:

              Ziua Mondială a Pâinii (World Bread Day), sărbătorită anual pe 16 octombrie, aduce în prim-plan un aliment de bază în viețile noastre. Pâinea a fost întotdeauna mult mai mult decât o simplă sursă de hrană. Ea reprezintă baza culturală, socială și istorică a umanității. A fost și rămâne un simbol al ospitalității și al unității familiei și comunității. În fiecare felie de pâine se ascunde o poveste caldă, un gust autentic și o tradiție ce a unit oamenii de-a lungul timpului. În mentalitatea populară, pâinea şi colacul  simbolizează bucurie, rodnicie, belşug, fertilitate, puritate.

               Pâinea este unul dintre cele mai vechi alimente preparate. Cerealele au devenit pilonul principal al producerii pâinii odată cu începutul epocii neolitice. Oamenii străvechi, din regiunea actuală a Orientului Apropiat, amestecau boabe măcinate manual cu apă, formând un fel de pastă pe care o coceau pe pietre fierbinți. Aceasta era o formă simplă de pâine plată, fără drojdie. Se crede că egiptenii antici au fost primii care au folosit drojdie pentru a dospi aluatul. Ei au descoperit accidental procesul de fermentare, probabil lăsând aluatul să stea mai mult timp, astfel încât drojdia naturală să acționeze. Acest lucru a dus la pâine dospită, care era mai ușoară și mai aerată. Grecii și romanii au perfecționat producția de pâine, înființând brutăriile publice. Pâinea a devenit un aliment de bază pentru toate clasele sociale. Romanii au inventat și morile de apă pentru măcinarea grâului la scară mai mare. În Evul Mediu și Renaștere, pâine simboliza statutul social. Cei bogați serveau pâinea din făină albă, iar pâinea din făină integrală, mai grosieră, era destinată claselor inferioare. Începând cu secolul al XVIII-lea, dezvoltarea morilor industriale și invenția drojdiei comerciale au permis producția de pâine la scară largă. Pâinea a devenit astfel un aliment mai accesibil pentru toată lumea.

               Fiecare țară are tipurile sale de pâine, influențate de resursele naturale și de istoria culturală. Spre exemplu, în Europa de Est, pâinea de secară și pâinile mai dense sunt comune, în timp ce în Asia găsim multe variante de pâini plate. Pâinea rămâne este de bază în Orientul Mijlociu, Africa de Nord și Europa în vreme ce orezul rămâne un aliment de bază în Asia de Est.

               Ziua de 16 octombrie ne oferă oportunitatea nu numai de a celebra și aprecia acest aliment de bază, care a jucat un rol covârșitor în evoluția noastră ca umanitate și în dezvoltarea culturilor noastre, ci ne face să ne îndreptăm gândurile și către cei care trudesc să ne-o ofere zi de zi.

               Elevii clasei a XI-a D de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focșani au celebrat acest moment, cu îndrumarea domnului director, prof. ing. Coman Nicolaie, a doamnelor profesoare Elena Crăciun și Mariana Coșoreanu, printr-o vizită la SC Diplomatic TVR PRES SRL. Elevii au dăruit femeilor care trudesc zilnic pentru a făuri pâinea noastră cea de toate zilele câte un buchet de flori, confirmare a recunoștinței pentru efortul depus. Aceștia au participat la modelarea aluatului așa cum au învățat la orele de instruire practică. 

Director, Prof. Coman Nicolaie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?