Peste 1.200 de cadre didactice din Vrancea fac naveta de acasă la locul de muncă și retur, iar în multe cazuri contravaloarea transportului este suportată din propriul buzunar. Asta în condițiile în care legea prevede că aceste cheltuieli trebuie decontate de primăriile din localitățile în care muncesc.
Liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Emil Tudor, a declarat că a cerut liderilor de sindicat din teritoriu informări cu privire la „existența consiliilor locale care nu au aprobat sumele necesare pentru decontarea navetei”. Despre acest subiect s-a discutat, săptămâna trecută, și în ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. Emil Tudor a afirmat că prefectul Nicușor Halici ar și atenționat primarii că trebuie să prindă în bugetul aferent anului 2016 fondurile necesare decontării navetei. „S-a luat hotărârea ca toate consiliile locale și primăriile care au luat decizia să nu prindă în bugetul pe 2016 aceste sume, atunci când vor solicita avizul de legalitate din partea prefecturii să primească nelegalitate. Am discutat în data de 26 ianuarie cu prefectul, în ședința comisiei de dialog social”, a precizat liderul SLI Vrancea.
De cealaltă parte, prefectul Nicușor Halici a precizat că, într-adevăr, în ședința comisiei de dialog social s-a discutat acest aspect, dar susține nu a spus că nu va da aviz de legalitate hotărârilor de consiliu local care nu au prinse în buget sumele pentru decontarea navetei. „Este vorba de oportunitate și legalitate. În ședința comisiei de dialog social s-a ridicat această problemă. Printr-o circulară, am solicitat să se aibă în vedere la construcția bugetului pe anul 2016 și aceste prevederi de act normativ privind decontarea contravalorii navetei. Am cerut să se aibă în vedere și această obligație, dar nu am cum să procedez așa (să nu dea aviz de legalitate-n.r.) Sigur, dumnealui poate spune multe”, a precizat prefectul Halici.
Prefectura nu ar putea da aviz de nelegalitate dat fiind că primăriile pot solicita bani de la bugetul central pentru decontarea navetei, potrivit legii, dacă nu au în cel local. „Este temei legal, trebuie decontată naveta. Până acum nu era prevăzut în lege, dar acum există această obligație, plățile putând fi făcute atât din bugetele locale cât și din bugetul de stat. Știm că primăriile nu au bani, dar pot solicita de la bugetul de stat în baza documentelor depuse de profesori”, a adăugat liderul SLI Vrancea.
În prezent, SLI are în instanță cinci dosare privind nedecontarea navetei cadrelor didactice de către primării. Dosarele sunt pe rolul Tribunalului Vrancea, pe fond, sau în contestație la Curtea de Apel Galați. „Cele de la Curtea de Apel Galați au plecat cu câștig de aici”, a dat asigurări Emil Tudor.