Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Catedrala Sf Parascheva Focșani – ÎPS Ciprian a sfințit noul pangar și a anunțat că anul viitor vor fi montate cele patru clopote

Prinos de cinstire adus Sfintei Parascheva la Catedrala Unirii din Focșani

          În ziua pomenirii Sfintei Cuvioase Parascheva, luni, 14 octombrie 2024, Catedrala Unirii din municipiul Focșani și-a prăznuit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit noul pangar eparhial, situat la parterul clopotniței din vecinătatea lăcașului de închinare.

          De sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei, dar și a Catedralei focșănene, credincioșii din orașul Unirii și din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian. În continuare, Ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei a dat răspunsurile la strană.

          Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Alin-Leontin Balica, pr. Valeriu-Cristian Popoviciu și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, pr. Vasile Metu, secretar al aceleiași protoierii, pr. Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, pr. Adrian Papuc, secretar al aceleiași protoierii, pr. Petrică-Gabriel Roșu, paroh al Parohiei „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău, pr. Ioan Ploscaru, paroh al Catedralei Unirii din Focșani, pr. George-Marian Lățcan, paroh la Parohiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Focșani, pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, pr. Cristian Drăgan, slujitor la Catedrala Voievodală din Buzău, arhid. Bogdan Olteanu, inspector eparhial, arhid. Laurențiu Manea și diac. Alexandru Savin.

          În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași și despre cinstirea deosebită de care aceasta se bucură în rândul dreptcredincioșilor creștini din țara noastră. „Știm că s-a născut pe la sfârșitul secolului al X-lea și a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea, plecând la Domnul la o vârstă pe care o considerăm destul de tânără. Încă din copilărie, a început să fie dascăl al pocăinței, al credinței, al evlaviei și al răbdării. S-a dăruit lui Dumnezeu cu toată inima și cu tot sufletul. Ne impresionează ori de câte ori îi citim viața, aflând că ea, la auzul cuvintelor din Sfânta Evanghelie: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34), a decis să se retragă în pustie, însă nu înainte de a cere binecuvântarea părinților și a duhovnicului. A dus o viață de rugăciune și a căutat să trăiască Evanghelia Mântuitorului Hristos, împlinind sfaturile evanghelice cu toată ființa ei. Dumnezeu a binecuvântat-o și a întărit-o întru răbdare, ca să biruiască toate ispitele venite de la vrăjmașul diavol și, adeseori, de la oameni, pentru ca, în cele din urmă, să fie chemată în lăcașurile cerești, printr-o vestire minunată a propriului ei sfârșit, care, din nou, ne impresionează”, a subliniat Părintele Arhiepiscop Ciprian.

          După încheierea slujbelor dedicate hramului Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Focșani, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a sfințit noul pangar eparhial de la parterul clopotniței lăcașului de cult, de unde pot fi achiziționate cărți și obiecte bisericești. Spațiul a fost amenajat și dotat pe parcursul acestui an, prin implicarea ostenitorilor Serviciului Colportaj și a părintelui Ioan Ploscaru. La eveniment au participat părinți consilieri eparhiali și protoierei, preoți, oficialități județene și locale, precum și credincioși. (N.R. Au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, primarii din Focșani și Odobești, prefectul județului).

Postare facebook/Cristi Valentin Misăilă, primarul municipiului Focșani

          Cu evlavie am participat la Sfânta Liturghie oficiată, luni, de Înaltpreasfințitul părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, la Catedrala Unirii “Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Focșani. O prețuim și cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva cu credință și convingere în harul Ocrotitoarei Moldovei care ne protejează de peste patru secole. O zi specială în care a fost inaugurat pangarul eparhial amenajat în clădirea clopotniței, un spațiu frumos amenajat unde credincioșii focșăneni pot găsi icoane, cărți și alte obiecte bisericești. Înaltpreasfințitul părinte Ciprian ne-a dat și o veste bună. Anul viitor vor fi montate cele patru clopote ale Catedralei. O parte dintre acestea au fost deja realizate la o turnătorie din Innsbruck, Austria, unde sunt turnate clopote pentru catedrale din toată lumea. O zi binecuvântată tuturor!

Postare facebook/Nicușor Halici, președintele Consiliului județean Vrancea:

          Cu sufletul plin de bucurie și smerenie, o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, cea care ne îndrumă pe calea credinței și ne aduce alinare în vremuri de încercare. Este o zi de mare sărbătoare pentru toți creștinii ortodocși, în care ne îndreptăm cu evlavie inimile către Dumnezeu. Hramul Catedralei „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani este un prilej de reuniune pentru comunitatea noastră în rugăciune și reculegere. Fie ca harul divin să vă binecuvânteze casele și familiile cu sănătate, pace sufletească și bucurii. La mulți ani tuturor celor care poartă numele Sfintei Parascheva! Fie ca exemplul ei de credință și devotament să ne inspire și să ne ghideze în fiecare zi.

Postare facebook/Nicolaș Gh Daniel, primarul orașului Odobești:

          La invitația primarului Municipiului Focșani, Misăila Cristi Valentin, alături de Înalt Preasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, de Nicușor Halici președintele Consiliului Județean Vrancea și de Marius Eusebiu Iorga, prefectul județului Vrancea, am participat la sfânta liturghie închinată Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, precum și la sfințirea pangarului episcopal din curtea catedralei din Focșani. Sfânta Cuvioasă Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie, este considerată un izvor de binecuvântare și sănătate duhovnicească și trupească pentru toate persoanele care o cheamă prin rugăciune. Cuvioasa Parascheva a fost denumită în Moldova și „Vinerea Mare”, un simbol al unității ortodoxiei de pretutindeni, care arată viața de după moarte a Cuvioasei ca sfințenie ce ridică din neamul său pe omul care s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere față de toți cei care mărturisesc întru aceeași credință. AMIN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?