Primăria Focșani vrea un nou împrumut prin care să asigure banii necesari pentru investițiile care trebuie realizate în oraș. Pe ordinea de zi a ultimei ședințe din acest mandat a Consiliului Local se află proiectul de hotărâre referitor la contractarea unui împrumut de maxim 155 milioane lei prin care să fie asigurați banii pentru achitarea creditelor existente dar și fondurile necesare pentru cofinanțarea viitoarelor proiectele europene și pentru lucrările care trebuie realizate din bugetul local.
Pe lista de investiții care ar urma să fie realizate cu banii din acest credit se află asfaltarea străzilor și parcărilor din Cartierul Bahne, refacerea străzilor din centrul Focșaniului. Printre proiectele europene pentru care este nevoie de cofinanțare se numără modernizarea transportului public, modernizarea sistemului de iluminat public, reabilitarea Cinematografului Unirea, construirea de insule ecologice digitalizate, înființarea centrelor de colectare prin aport voluntar, extinderea sistemului de management integrat al traficului și prioritizarea transportului public. Valoarea totală a proiectelor este de 93,92 milioane lei, la care se adaugă 61,08 milioane lei pentru refinanțarea datoriei existente. ”Din finanțarea care va fi contractată se vor asigura atât sumele necesare pentru co-finanțarea și/sau prefinanțarea proiectelor de investiții care beneficiază de finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană și PNRR, sumele necesare pentru realizarea altor proiecte de investiții prioritate care sunt prevăzute a fi realizate din bugetul local al Municipiului Focșani cât și refinanțarea datoriei publice locale existente”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.
La acest moment, gradul de îndatorare al Focșaniului este de 10,33%, adică o treime din limita maximă de 30% din media veniturilor proprii din ultimii trei ani. „Plecând de la portofoliul amplu al obiectivelor de investiții de implementat la nivelul municipiului precum și de la necesitatea restructurării și optimizării datoriei publice locale existente, ordonatorul principal de credite consideră că este oportună completarea veniturilor proprii ale bugetului local prin contractarea unei finanțări rambursabile cu o valoare de maximum 155 milioane lei, cu o maturitate cuprinsă între 10 și 20 de ani”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.