Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Dovleacul, sărbătorit printr-un festival organizat în Bistriţa-Năsăud

          Un teren cultivat cu dovleac din satul Herina, judeţul Bistriţa-Năsăud, a devenit, începând de vineri, locul de desfăşurare a unui festival dedicat acestei plante, vedetă incontestabilă a lunii octombrie. Ideea festivalului aparţine unui producător local revenit în urmă cu mai bine de un deceniu din străinătate, iar evenimentul este susţinut de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură şi Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”. Timp de trei zile, vizitatorii festivalului au avut ocazia să guste produsele obţinute din dovleac, de la seminţe şi ulei presat la rece, până la plăcinte şi brioşe cu dovleac, supă cremă de dovleac servită cu pâine cu seminţe de dovleac şi chiar îngheţată cu gust de dovleac, condimentată cu scorţişoară. Pentru copii, organizatorii au pregătit ateliere de sculptat dovleci şi un labirint din baloţi de paie, iar adulţii au fost invitaţi, în fiecare seară, la concerte cu trupe locale şi foc de tabără.

          Şeful Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Ioan Păun, prezent la deschiderea festivalului, a relatat povestea de succes a lui Olimpiu Simionca, în vârstă de 43 de ani, care în urmă cu 13 ani s-a întors din Austria, unde se stabilise cu familia pe când era adolescent, şi a început să cultive dovleci, cu intenţia de a produce ulei presat la rece. Ulterior, acesta şi-a extins aria de activitate şi a reuşit, alături de alţi patru fermieri, să înfiinţeze o cooperativă agricolă şi să acceseze fonduri europene pentru a se dota cu tehnologie modernă. „Este o perioadă destul de lungă, 13 ani, de când Olimpiu a început activitatea aceasta. Ca să faci o activitate şi să ai profit şi rezultate, trebuie să pleci din start cu un obiectiv. Obiectivul şi l-a fixat când era în Austria. Un tânăr din Austria, şcolarizat, se întoarce în România, şi-a fixat ca obiectiv să cultive dovleacul şi să crească mangaliţa. Uitaţi-vă, a reuşit, după 13 ani, prima ediţie a acestui festival, cultivă pe o suprafaţă de aproximativ 130 de hectare. A început cu o idee, a creat o cooperativă, a reuşit să acceseze nişte fonduri europene, având şi o tehnologie modernă, foarte bună, în cultivarea dovleacului şi în special în partea de recoltare. Obţine partea de ulei de dovleac din aceste seminţe, totul certificat ecologic, şi astăzi încheie acest circuit, acest cerc, pe partea de promovare”, a spus Păun.

          La eveniment au fost invitaţi şi şefi de direcţii agricole din judeţele limitrofe, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, precum şi alţi fermieri, toţi primind de la Olimpiu Simionca informaţii legate de cultivarea şi recoltarea dovleacului, despre soiul şi tehnologia folosite şi despre dificultăţile care pot apărea în acest domeniu. Între două prezentări, Simionca a relatat, pentru AGERPRES, că tradiţia prelucrării uleiului de dovleac existentă în familia sa, precum şi verile petrecute la ţară, la bunicii din judeţul Bistriţa-Năsăud, i-au insuflat dragostea pentru agricultură, cu care a construit ulterior o carieră.

          „Părinţii mei sunt originari din Bistriţa-Năsăud, mai precis de pe Valea Şieului, comuna Şieuţ, sat Sebiş. Bunicii mei au fost ţărani, au lucrat câmpul, veneam vara tot timpul şi îi ajutam. De acolo am prins drag faţă de agricultură şi la 12 ani, din Braşov, am plecat în Austria, în Wels, am făcut liceul tehnologic specializat pe tehnologia produselor alimentare. Pe urmă, din Wels, am plecat la Viena, unde am studiat tehnologia produselor alimentare, la universitatea de agronomie, şi am lucrat în controlul alimentelor ecologice. Acum 13 ani, m-am hotărât să vin în România, să produc ulei din seminţe de dovleac. Este o tradiţie pe care o ducem mai departe, de la străbunicii mei, ei au avut oloiniţă (presă de ulei – n.r.) şi oamenii îşi produceau ulei din seminţe de dovleac mai ales pentru perioada postului şi creşteau porcii cu dovlecii şi cu porumbul”, a declarat fermierul.

          Întrebat dacă întoarcerea în România s-a dovedit a fi decizia corectă, Olimpiu Simionca a răspuns: „Este o alegere foarte bună, nu am regretat niciodată”. Pentru ca această primă ediţie a Festivalului dovleacului de la Herina să fie una reuşită, Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”, din care face parte şi Olimpiu Simionca, a cooptat mai mulţi membri, care au fost prezenţi, de vineri până duminică, cu standuri cu produse diverse: pălării şi coşuri împletite din papură, decoraţiuni de toamnă şi de Halloween, bijuterii şi accesorii cu tematică adecvată, obiecte sculptate din lemn, lumânări artizanale, produse din lavandă şi preparate culinare după reţele locale.

Autor/Foto: Tina DUMITRESCU / AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?