Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787
Ediția: Luni 30 Decembrie 2024. Nr 6787

GALERIE FOTO: Președintele Halici: „Multe clădiri cu risc seismic rămân neinventariate sau nesecurizate, chiar și după 50 de ani de la cutremurul din 1977!”

Consiliul Județean Vrancea a fost ieri gazda Conferinței de Seismologie-2024, ediția II-a. Evenimentul a avut loc loc în Sala Mare a Palatului Administrativ în prezența mai multor specialiști din domeniu, dar și a unor invitați de marcă din țară și din străinătate.

La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, reprezentanți ai instituțiilor care au rol de intervenție în cazul producerii unor cutremure din care amintim IPJ, IJJ, ISU, SMURD, Serviciul de Ambulanță etc.

          Președintele Consiliului Județean Vrancea, Nicușor Halici, a declarat că cutremurele reprezintă un risc constant, iar multe clădiri cu risc seismic rămân neinventariate sau nesecurizate, chiar și după 50 de ani de la cutremurul din 1977.

În județul Vrancea, cutremurele reprezintă un risc constant și în ciuda avansului tehnologic, nu pot fi anticipate. Multe clădiri cu risc seismic rămân neinventariate sau nesecurizate, chiar și după 50 de ani de la cutremurul din 1977.

Organizarea, la Consiliul Județean Vrancea, a Conferinței de seismologie „Conștientizare și siguranța la cutremur. Viitorul construcțiilor, unde?”, subliniază importanța pregătirii în caz de seisme majore.

Salut prezența în Vrancea a elitei mediului academic și profesional din acest domeniu din țară, dar și din străinătate, printre care prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu (rectorul Universității de Construcții din București), prof. univ. dr. Adrian Cioroianu (decanul Facultății de Istorie și directorul general al Bibliotecii Naționale a României), prof. dr. fizician Mircea Radulian de la Institutul de Fizică a Pământului și pe cei doi invitați de marcă din Turcia.

O disciplină riguroasă în edificarea clădirilor, conștientizarea și responsabilizarea constructorilor sunt esențiale pentru a fi mai protejați în fața acestui fenomen natural”, a transmis Nicușor Halici.

Prefectul Marius Iorga a precizat că Vrancea este cunoscută la nivel național și internațional prin două lucruri importante, respectiv viticultura și cutremurele.

Vrancea, o regiune ce nu mai are nevoie de nicio prezentare pentru cei familiarizați cu dinamica tectonică a Europei de Est, reprezintă unul dintre cele mai active epicentre seismice de pe continent, fiind sursa unor cutremure devastatoare de-a lungul istoriei României și o zonă de interes major pentru comunitatea științifică globală.

Suntem onorați să avem alături de noi invitați din străinătate, experți de renume internațional în seismologie, inginerie structurală și protecția civilă, precum și reprezentanți ai autorităților și constructorilor. Prezența dumneavoastră subliniază importanța colaborării internaționale în fața unui pericol comun, pentru că un cutremur major nu cunoaște granițe, iar schimbul de cunoștințe și bune practici poate salva vieți și reduce pagube semnificative.

Am convingerea că împreună veți găsi soluții inovatoare pentru creșterea rezilienței structurilor noastre, metode moderne de monitorizare a activității seismice și, nu în ultimul rând, cum ne putem educa populația pentru a fi mai bine pregătită în caz de dezastru”, a precizat prefectul Marius Iorga.

La evenimentul de ieri au mai participat prof. univ. dr. ing. Ramiro Sofronie – șeful catedrei de structuri a patrimoniului mondial UNESCO pentru Europa; conf. dr. ing. Claudiu Sorin Dragomir – director general INCERC București; conf. univ. dr. ing. Daniela Teodorescu – Universitatea de Construcții București; dr. ing. Ștefan Răzvan Silviu – facility manager ELI-NP Magurele – Centru de cercetare de excelență; prof. univ. dr. ing. Alper Ilki – Universitatea Tehnică de Construcții Istambul, dar și reprezentantul Ministerului turc pentru mediu, urbanizare și schimbărilor climatice, dl. Tugrul Sezdirmez, șeful Departamentului pentru evaluare dezastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?