Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat, pe 4 octombrie, „deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ: Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții ”Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj – Focșani”, lucrare de utilitate publică de interes național.
Scurtă descriere
Prin prezentul act normativ, se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj – Focșani”, lucrare de utilitate publică de interes național, prevăzuți în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Proiectul are ca scop „Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj – Focșani”, cu o lungime de 143,23 km, în vederea asigurării unui grad ridicat de siguranță a traficului feroviar, cu următoarele rezultate și efecte așteptate:
– reducerea timpului de călătorie prin creșterea vitezei de circulație pe întregul tronson;
– îmbunătățirea condițiilor de siguranță a traficului feroviar;
– îmbunătățirea confortului în timpul călătoriei;
– reducerea emisiilor de poluanți și a impactului negativ asupra mediului;
– optimizarea transportului feroviar transfrontalier, atât pentru pasageri, cât și pentru marfă: creșterea atractivității și accesibilității municipiilor Ploiești, Buzău și orașelor Mizil, Râmnicu Sărat;
– atragerea de investitori și capital în vederea dezvoltării mediului de afaceri, având în vedere faptul că, în orașele Ploiești, Mizil, Buzău și Focșani se desfășoară activități economice;
– asigurarea unui grad de mobilitate și accesibilitate ridicat pentru rezidenți și mediul de afaceri din județele Prahova, Buzău și Vrancea.
Reabilitarea liniei de cale ferată Ploiești Triaj – Focșani face parte din Master Planul General de Transport al României (MPGT – Axa prioritară (AP) 1 – Îmbunătățirea mobilității prin dezvoltarea rețelei TEN–T și a transportului cu metroul, Obiectivul specific (OS) 12 creșterea mobilității pe rețeaua feroviară TEN – T centrală ), actualizat prin H.G. nr. 1312 din 30 decembrie 2021 în Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021- 2030.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) : 10.961.899 mii lei
Durata de execuție a investiției: 36 luni
Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile, Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), Programul Transport 2021 – 2027, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii. (…)
Documentaţia poate fi consultată:
pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ – https://www.mt.ro/web14/transparenta-decizionala/consultare-publica/acte-normative-in-avizare/5524-hg04102024dtf-2
în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 15.10.2024:
– prin formularul online E-consultare (…)
– ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: consultare.publica@mt.ro
– prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;
– prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
– la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi – 08.00 – 16.30; Vineri – 08.00-14.00
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)” (…)”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: Facebook/CFR Infrastructura