Castelul Mikes din localitatea Zăbala va găzdui, în prima parte a lunii noiembrie, cea de-a XIX-a ediţie a Paradei Cârnaţilor. Conform tradiţiei, în cadrul acestui eveniment va fi organizat un concurs de preparat cârnaţi, la care pot participa atât echipe de bucătari amatori, cât şi profesionişti. „Se apropie din nou momentul în care cârnaţii vor dansa în jurul focului, iar miresmele tradiţiei se vor ridica spre cer. A 19-a ediţie a Paradei Cârnaţilor va avea loc pe 9 noiembrie, la Zăbala, pe Zabola Estate (…) Vă invităm să participaţi la o experienţă culinară autentică, unde echipe de bucătari amatori şi profesionişti îşi vor demonstra măiestria în prepararea cârnaţilor după reţete tradiţionale. Fie că sunteţi pasionaţi de gătit sau doar de savurat, acest eveniment promite o adevărată sărbătoare pentru papilele gustative. Echipele cele mai bune vor fi premiate de către juriu”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook.
Taxa de participare la concurs este de 600 de lei, iar în schimbul acesteia fiecare echipă va primi câte 10 kilograme carne şi 15 metri de maţe de porc. Juriul va puncta atât gustul şi aspectul cârnaţilor, cât şi decorarea meselor, ţinuta participanţilor şi buna dispoziţie, igiena, precum şi cea mai autentică şi cea mai originală reţetă. Parada cârnaţilor este organizată de Fundaţia Roy-Chowdhury Mikes, Asociaţia Pro Zabola, Ordinul Cavaleresc al Preparatorilor în Aer Liber şi Asociaţia Visit Covasna.