Filialele din Focșani ale Universității „Al. I. Cuza” din Iași și Universității București au organizat o ceremonie comună pentru a marca deschiderea anului universitar 2024 – 2025.
Evenimentul festiv a avut loc la Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia”, în prezența rectorilor celor două instituții de învățământ superior, prof. univ. dr. Liviu-George Maha de la Universitatea ieșeană și prof. univ. dr. Marian Preda de la Universitatea București, a cadrelor didactice universitare din Iași și București precum și a studenților, care au participat în număr mare la deschiderea noului an universitar.
La eveniment au fost prezenți primarul Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel-Mare, prefectul Marius Iorga, inspectorul școlar general Livia Marcu, inspectorul școlar general adjunct Lauriana Ailincuței, președintele Tribunalului Vrancea – judecătorul Dinu Jelea, vicepreședintele Tribunalului Vrancea, judecătorul Iolanda Lăcrămioara Bejenaru.
Rectorii celor două universități prestigioase din România au transmis un mesaj de unitate și au subliniat că există o colaborare foarte bună din care au de câștigat doar studenții care beneficiază de cei mai buni profesori.
De altfel, legăturile cu Vrancea sunt mult mai strânse. De exemplu, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași are, la Tulnici, o Staţiune de Cercetare şi Practică Studenţească a Facultății de Geografie și Geologie iar Universitatea București are la Focșani una dintre puținele filiale din țară.
O confirmare a deschiderii pe care cele două unități de învățământ superior o au față de pregătirea studenților din Vrancea. Iar prefectul Marius Iorga le-a urat succes studenților în noul an universitar și a subliniat sprijinul acordat de către Guvern pentru susținerea actului educațional.
„Orașul Unirii a reușit și de această dată să unească, în Municipiul Focșani, două Universități de mare prestigiu din România, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea din București, Facultatea de Administrație și Afaceri.
A fost o onoare să particip la deschiderea noului an universitar, dar și o bucurie imensă de a împărtăși împreună cu studenții emoții și entuziasmul începutului unui nou capitol în viața lor academică.
Le doresc tuturor studenților multă inspirație, curaj și perseverență în călătoria lor educațională, iar profesorilor și întregului personal academic un an plin de realizări și satisfacții. Mult success în anul universitar”, a transmis prefectul Iorga.
La rândul său, primarul Cristi Misăilă a subliniat că prezența celor două universități confirmă faptul că orașul nostru cunoaște o dezvoltare profundă, inclusiv în plan academic. Numele, istoria și palmaresul celor două universități garantează cursanților succesul academic și un parcurs ulterior plin de satisfacții personale și profesionale.
„Dragi studenți, astăzi (luni, 7 octombrie – n.r.) începeți cursurile la una dintre cele două universități de prestigiu, iar în următorii ani veți avea alături profesori excepționali, care vă vor ghida pe drumul cunoașterii.
Și am toată convingerea, la fel ca pentru toți studenții, că odată cu absolvirea studiilor valoarea fiecăruia dintre voi va fi dată atât de cunoștințele din partea profesorilor voștri cât mai ales din ceea ce veți reuși singuri să acumulați sub îndrumarea lor.
Totodată, țin să felicit și corpul profesoral, cei care sunt alături de studenții focșăneni cu dăruire și profesionalism desăvârșit”, a transmis primarul Cristi Misăilă. În ceea ce îl privește, vicepreședintele Ionel Cel-Mare a amintit de proiectul Campusului școlar și universitar integrat, finanțat prin PNRR, în valoare de 25 milioane euro, care urmează să fie realizat la Focșani.
„Încă de acum 4 ani am sperat că învățământul universitar din Vrancea se va dezvolta pe zi ce trece și iată că mediul academic și administrația județeană sunt împreună și continuă demersul inițiat de regretatul președinte Cătălin Toma, de a da în administrare clădirea fostei Prefecturi Vrancea celor două universități.
Prin înființarea acestui centru universitar la Focșani s-au realizat multe facilități pentru studenții din Vrancea, care rămân acasă și beneficiază de expertiza celor mai buni profesori din cele două universități.
De asemenea, am depus eforturi ca tinerii din Vrancea să beneficieze de un proiect în valoare de peste 25 milioane de euro, proiectul Campusului școlar și universitar integrat, finanțat prin PNRR și pentru înființarea unui consorțiu pentru învățământ integrat, astfel încât cei care studiază la Focșani să beneficieze de toate condițiile.
Învățământul este o prioritate pentru Consiliul Județean Vrancea”, le-a spus celor prezenți vicepreședintele Ionel Cel-Mare.