Noi detalii în dosarul celor doi vrânceni care, în februarie anul trecut, au fugit din arestul poliției în momentul în care scoteau gunoiul. Cei doi au fost găsiți vinovați și condamnați pentru evadare, iar în motivarea hotărârii, instanța face referire la modul în care cei doi plănuiau să se facă nevăzuți.
Numai că, imediat după evadare, la nivelul IPJ Vrancea s-a dat alarma, au fost instituite filtre, iar în cursul aceleiași zile, evadații – în vârstă pe atunci de 17 și 22 de ani – au fost identificați și prinși în zona Piața Moldovei din Focșani, apoi reîncarcerați în Centrul de Reținere și Arest Preventiv. Ulterior, informațiile au fost puse cap la cap de anchetatori, rezultând că cei doi inculpați nu se fereau în legătură cu planurile lor.
Astfel, audiat fiind, un coleg de cameră cu cei doi evadați a povestit că aceștia discutau cu câteva zile înainte că vor fugi din arest în momentul în care vor fi scoși din camera de deținere pentru a face curățenie în centru. Iar planul acestora era să strângă cât mai multe gunoaie, iar când vor ieși pentru a-l arunca la pubelă, vor fugi împreună prin curtea IPJ Vrancea și vor sări gardul împrejmuitor, după care vor merge la un cunoscut – care îi va ascunde câteva zile – apoi, cu ajutorul altor cunoștințe, vor fugi din țară.
Bărbații au urmat strategia pas cu pas, ba chiar înainte de a începe curățenia, unul dintre ei a rupt și aruncat toate documentele de cercetare penală primite de la instanță pentru a strânge mai mult gunoi decât de obicei. Mai mult, cei doi s-au și pregătit de „sezon”, luând pe ei mai multe rânduri de haine pentru a rezista în frig. Și, într-adevăr, pe 2 februarie 2023, în jurul orei 18.20, au reușit să evadeze, fix așa cum planificaseră.
Fiind audiați în calitate de martori, șeful de tură și agentul de pază-supraveghere au detaliat că, în momentul în care au ieșit în curte, cei doi inculpați au urcat scările către pubela din plastic, au aruncat sacii din mână, au fugit prin curtea interioară, au sărit gardul în stradă și astfel au fost pierduți din vedere. Iar cele de mai sus au fost confirmate inclusiv de cei doi evadați.
În timpul cât s-a scurs de la evadare, cei doi au fost condamnați și în alte dosare, astfel că au rezultat pedepse în ani de închisoare și „reeducare”: „(…) condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de la o pedeapsă de 7 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii evadare, (…) (faptă comisă în data de 02.02.2023).
(…) fapta (…) este concurentă cu cele care au făcut obiectul sentinţei penală (…), definitivă prin decizia penală (…) din data de 14.03.2024 a Curţii de Apel Galaţi şi sentinţei penală (…), definitivă prin decizia penală (…) a Curţii de apel Galaţi. (…) contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului şi aplică acestuia pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din celelalte pedepse (…), inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani 10 zile închisoare, în regim de detenţie (…).
(…) deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii de 24 de ore între 04.01.2023 – 05.01.2023 şi durata arestului preventiv din perioada 05.01.2023 – 28.04.2023, şi perioada executată în stare de detenţie, de la data de 08.02.2024 la zi. (…) Constată că infracţiunea de evadare, (…) (faptă comisă în data de 02.02.2023), (…) este concurentă cu infracțiunile (…) sancţionate prin sentinţa penală (…) cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o perioadă de 3 ani şi 4 luni.
Instanța constată că prin sentinţa penală (…) inculpatului i-a fost aplicată măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani şi 4 luni, respectiv pe durata maximă prevăzută de lege (…), astfel că va aplica inculpatului măsura educativă a internării într-un centru de detenție pe o perioadă de 3 ani și 4 luni.
Deduce din măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată de 3 ani și 4 luni perioadele executate în stare de reţinere şi arest preventiv, precum şi în executarea măsurilor educative în centrele educative şi de detenţie (…).
(…) obligă pe inculpatul (…), prin reprezentanții legali (…), la plata sumei de 600 lei cu titlul de cheltuieli judiciare în favoarea statului, din care 200 lei cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în sentință.