Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Săptămâna Spațiului Cosmic la Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza” Focșani – Space Technology and the Sustainable Future

          Începând de astăzi, 4 octombrie și până pe 10 octombrie, Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza” din Focșanisărbătorește Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic (World Space Week), tradiție pe care colegiul o are deja de câțiva ani datorită profesorului coordonator Emilia Poll, care în fiecare an, în această săptămână, organizează, cu ajutorul elevilor, activități educative pentru a trezi printre tineri curiozitatea de a afla tot mai multe informații despre Spațiul Cosmic.

          Anul acesta, activitatea de la Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza” , sub numele ,,Space Technology and the Sustainable Future”, are ca scop nu doar să stârnească fascinația față de Univers, ci și să sublinieze modul în care cercetările spațiale pot ajuta la combaterea schimbărilor climatice. Atât elevii cât și profesorii au propus diferite activități care să atragă cât mai mulți copii la celebrarea Săptămânii Spațiului Cosmic. Printre acestea se numără: ,,Comori printre planete”, o vânătoare de comori pe tematică spațială adaptată pentru a include întrebări și provocări legate de Spațiul Cosmic și pentru a testa cunoștințele de fizică ale participanților, elevii având de găsit toate indiciile pentru a ajunge la ultima etapă și pentru a câștiga unul dintre cele 3 premii.

          Pe data de 5 octombrie este organizată o excursie la Observatorul Astronomic ,,Vasile Pârvan” din Bârlad. Copiii, însoțiți de doamnele profesoare Emilia Poll și Carmen Hîrnea împreună cu domnul Ciprian Vîntdevară, ghid la observatorul astronomic și astronom pasionat, vor urmări la planetariu proiecții spectaculoase care simulează mișcările planetelor, cometelor sau alte evenimente astronomice, putând astfel afla lucruri interesante legate atât de Pământ, cât și de Spațiul Cosmic. De asemenea, copiii vor avea ocazia să asiste la conferința susținută de domnul Dr. Florin Mingireanu de la Agenția Spațială Română, iar spre seară, dacă va permite vremea, vor putea observa bolta cerească prin intermediul telescopului.

          De asemenea, elevii mai mari, coordonați de doamnele profesoare Carmen Hîrnea și Mădălina Alexandru, vor prezenta în Power Point subiecte de actualitate, importante pentru noi, cum ar fi sateliții artificiali și colonizarea spațiului. Elevii din clasele de liceu au cercetat și vor să prezinte colegilor mai mici cum funcționează sateliții, rolul lor în telecomunicații, navigație și monitorizarea Pământului. De asemenea, se va dezbate tema colonizării spațiului, discutându-se de ce ar putea deveni o necesitate în viitor, ce provocări implică și ce progrese tehnologice sunt necesare pentru a face posibilă viața pe alte planete.

          Pentru a încheia săptămâna într-o notă distractivă, organizatorii vor pune la cale un joc de Activity cu tematică spațială, numit ,,Galacty”. Elevii vor fi împărțiți în echipe și vor avea de desenat, mimat și de descris termeni legați de spațiu – de la nume de planete și fenomene cosmice, până la concepte precum gravitația zero și costume spațiale. Această activitate sigur va aduce multe râsete și energie, fiind o ocazie perfectă de a îmbina distracția cu învățarea.

          Astfel, SăptămânaSpațiuluiCosmic la Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza” din Focșani va combina activități educative cu experiențe interactive care vor transforma Universul într-un subiect accesibil și fascinant pentru elevi. De la vânătoarea de comori până la prezentările educative și jocurile de final, evenimentul va reuși să stârnească curiozitatea și dorința de cunoaștere pentru științele spațiale, oferindu-le copiilor o săptămână de neuitat.

Nicolae Elena, clasa a X-a A, Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza” din Focșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?