Sediul Primăriei Soveja va fi reabilitat pentru suma de 977.679,96 lei, aceasta fiind valoarea cu care a fost încredințat un contract pentru execuția proiectului privind creșterea eficienței energetice a clădirii. Banii sunt acoperiți prin Planul Național de Redresare și Reziliență, contractul a fost încredințat, iar de aici mai urmează semnarea ordinului de începere a lucrărilor, care urmează a dura, potrivit planului, 12 luni, „fără a depăși termenul limită de recepție la terminarea lucrărilor de 30.06.2026, conform contractului de finanțare”.
Contractul de finanțare la care se face referire a fost semnat în iarna anului 2023 între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și UAT Comuna Soveja, inițial valoarea estimată pentru execuție fiind de 1.308.352,11 lei inclusiv TVA. În documentație se detalia că imobilul este format din 4 corpuri de clădire – pe lângă sediul propriu-zis, care face obiectul proiectului, mai sunt construite două anexe, dar și remiza PSI.
Și, în ceea ce privește corpul de clădire care găzduiește sediul primăriei, se arată că acesta „a fost executat estimativ în anul 1945 în baza concepției și reglementărilor tehnice din acea perioadă. Destinația clădirii a fost și se menține și în prezent de Primărie (corp birouri). Regimul de înălțime este de P+1E, cu o suprafață construită totală de 564 metri pătrați”. Iar în urma unei expertize, s-a stabilit că sediul se află „într-o stare tehnică relativ bună”, însă „atât la interior, cât și la exterior, finisajele prezintă zone restrânse afectate de degradări”.
Degradări au fost constatate și în ceea ce privește tâmplăria, care „nu îndeplinește condițiile actuale de eficiență energetică”, în timp ce instalațiile de încălzire „sunt caracterizate printr-o funcționare cu efeciență redusă a transferului termic”. Alte concluzii au fost că „este necesară reabilitarea instalației electrice de iluminat și prize și realizarea instalației electrice pentru iluminatul de siguranță și a instalației de detecție și semnalizare la incendiu”.
În plus, și „trotuarul perimetral al clădirii este parțial deteriorat, cu rostul între acesta și construcție fără măsuri de etanșare”. Acestea fiind stabilite, conform proiectului tehnic efectuat, sediul are nevoie de lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii și a sistemului de încălzire/ a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice şi/ sau termice, utilizarea surselor regenerabile de energie, lucrări de reabilitare/ modernizare a instalaţiilor de iluminat, sisteme de management energetic integrat și „modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluţii inteligente”.
ACTUALIZARE! Primarul Ionuț Filimon a anunțat că ieri au fost începute „lucrările de modernizare și eficientizare energetică la sediul primăriei.
Imobilul a fost construit între anii 1943 – 1945 cu o arhitectură tipic montană și va fi modernizat păstrând stilul arhitectural sovejenesc existent.
Clădirea va deveni și o atracție a zonei datorită turnului în care vom găzdui un muzeu dedicat Sovejei”.