Închisoare cu executare este pedeapsa aplicată pe fond de Tribunalul Vrancea unui focșănean care, după ce în trecut fusese condamnat pentru o tentativă de omor produsă pe fondul consumului de etnobotanice, a fost pus în libertate, iar anul acesta și-a înjunghiat un vecin. În dosar, ambii bărbați au fost și inculpați, dar și părți vătămate, însă în cursul anchetei s-a stabilit că fostul condamnat, care folosise un cuțit, urmărise să suprime viața vecinului său. Acuzația a fost aceea de tentativă de omor, în vreme ce al doilea inculpat a fost judecat pentru lovire sau alte violențe. Iar în rechizitoriu se reținea că în aprilie anul acesta, după ce cu o zi înainte fusese agresat de vecinul său, inculpatul l-a lovit pe acesta cu pumnul în zona feței, iar ulterior i-a aplicat trei lovituri cu cuțitul în zone vitale ale corpului, producându-i plăgi înjunghiate, care au necesitat 9-10 zile îngrijiri medicale pentru vindecare.
Ambii inculpați au recunoscut săvârșirea faptelor, detaliind și că tot conflictul plecase de la faptul că, o vreme, locuiseră împreună, în apartamentul unuia dintre ei. Ba mai mult, „cuțitarul” a ajutat organele de urmărire penală să recupereze arma folosită, dintr-un tomberon. De altfel, acesta fusese condamnat definitiv în 2021 tot după ce folosise o armă similară – un cuţit tip briceag. Se întâmpla în februarie 2020, când acesta, în urma unei discuții contradictorii cu persoana vătămată, i-a aplicat mai multe lovituri cu un briceag, creându-i leziuni pentru care necesitase 25-30 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Conflictul de atunci fusese suprins de o cameră de luat vederi, mai târziu dovedindu-se că inculpatul era supărat că persoana vătămată îi vânduse unui amic tutun în loc de etnobotanice.
Arestat și condamnat la închisoare cu executare, focșăneanul a fost pus în libertate la Judecătoria Brăila, care i-a admis o cerere în acest sens, în iunie 2022. La acel moment, pedeapsa executată era de 893 de zile. Însă concluzia comisiei de penitenciar a fost de a amâna pentru 3 luni discutarea liberării, deoarece focșăneanul nu plătise toate obligaţiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare şi nu convinsese că se putea reintegra deoarece nu obținuse recompense şi avusese o slabă implicare în activităţi.
Cu toate acestea, instanța din Brăila a remarcat tocmai contrariul, anume că focșăneanul participase la activități, ba chiar că obţinuse rezultate care demonstrau implicarea sa și că, după liberare, se poate reintegra în societate. Iar focșăneanul chiar s-a reintegrat în societate, până la conflictul din acest an.
Iar acum, după analizarea acuzațiilor, tribunalul l-a găsit vinovat de tentativă de omor calificat, pedeapsa fiind de 7 ani și 6 luni închisoare. „(…) scade din pedeapsa principală aplicată inculpatului (…) durata reținerii și arestării preventive, de la 29.04.2024 la zi. (…) menține măsura arestării preventive dispusă față de inculpat (…).
Condamnă pe inculpatul (…), pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, (…) la 3.000 lei amendă penală (300 zile amendă x 10 lei); lovire sau alte violențe, (…) la 3.000 lei amendă penală (300 zile amendă x 10 lei). (…) aplică inculpatului (…) pedeapsa cea mai grea, de 3.000 lei amendă penală, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 1.000 lei amendă penală, astfel încât inculpatul va executa pedeapsa finală de 4.000 lei amendă penală (400 zile amendă x 10 lei).
(…) obligă pe inculpatul (…) la plata sumei de 2.945,97 lei, plus dobânda legală aferentă de la data rămânerii definitive a prezentei sentinței și până la achitarea integrală a debitului către Spitalul de Urgență „Sf.Pantelimon” Focșani. Ia act că Serviciul de Ambulanță Vrancea nu s-a constituit parte civilă. (…) obligă inculpații la câte 1.000 lei fiecare, cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt pronunțată de tribunal.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: fabrikasimf – https://www.freepik.com/