Muzeul Naţional al Banatului (MNB) a prezentat, marţi, de Ziua Internaţională a Cafelei, o reţetă de cafea cu lapte, varianta vintage, din cartea de bucate originală a Sandei Marin donată muzeului în urmă cu şase ani, alături de un serviciu de cafea fabricat la Sighişoara, în a doua jumătate a secolului trecut. „Se începe cu o lingură de cicoare (Frank-cafea, pentru cunoscători) şi se pune în filtru, unde se apasă uşor cu un rond de metal. Deasupra se adaugă cinci linguri de cafea bună, măcinată mai grosier – acea cafea care îţi inundă simţurile de la prima înghiţitură. Apasă din nou, dar uşor. Toarnă câteva linguri de apă clocotită peste cafea şi lasă totul să se îmbibe vreo cinci minute. Da, răbdarea e un ingredient esenţial. După ce trec minutele, se adaugă încet câteva sute de mililitri de apă clocotită, în mai multe rânduri, aşteptând de fiecare dată până când ultima picătură şi-a făcut treaba. Apoi, toarnă din nou cafeaua lichidă peste drojdia din filtru – e secretul pentru o aromă cât mai intensă. Drojdia nu mai are ce să caute, aşa că o poţi da deoparte. Laptele clocotit şi cafeaua se servesc separat, astfel încât fiecare să-şi prepare ceaşca perfectă, cu atât lapte, zahăr sau frişcă bătută pe cât doreşte”, arată site-ul MNB.
Pentru a servi cum se cuvine o astfel de cafea, muzeografii MNB prezintă şi un serviciu de cafea cu 11 piese care amintesc, probabil, de dimineţile petrecute la bunici, când mirosul de cafea umplea casa. Serviciul include tot ce trebuie: cafetieră cu capac, zaharniţă, latieră, şase ceşti şi două farfurioare, toate din faianţă şi realizate la fabrica din Sighişoara în a doua jumătate a secolului trecut. Şi nelipsitul mileu, pentru că nimic nu spune „eleganţă clasică” mai bine decât un mileu sub ceaşca de cafea.