Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

MAE: Avertizări de călătorie în Austria, Slovacia și Cehia. Evacuări în urma inundaţiilor istorice din Europa

          Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Austria că este în vigoare o alertă cod roşu de vreme nefavorabilă. „Din cauza căderilor masive de zăpadă din zona montană şi a ploilor abundente din restul ţării, există riscul apariţiei de inundaţii şi alunecări de teren. De asemenea, se înregistrează perturbări semnificative ale traficului feroviar şi rutier, precum şi evacuări ale populaţiei din zonele afectate”, arată MAE într-un comunicat transmis AGERPRES. Autorităţile austriece recomandă evitarea deplasărilor neesenţiale şi cooperarea cu autorităţile locale, în caz de situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Viena : +4369911726027 şi Consulatului General al României la Salzburg: +436765568898. MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro  (Sfaturi, alerte de călătorie), https://viena.mae.ro  şi https://salzburg.mae.ro .

          De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Slovacă cu privire la faptul că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile slovace, duminică şi luni, zonele de vest, sud şi centrale ale acestui stat se vor confrunta cu ploi severe şi inundaţii.

          Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Bratislava: +421220727147 şi +421220727447, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României la Bratislava: +421902411268. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://bratislava.mae.ro , https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro , www.meteoalarm.eu , www.mae.ro .

          Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Cehă că Institutul Hidrometeorologic naţional (CHMU) a emis un avertisment de precipitaţii extreme şi inundaţii (grad extrem de pericol – cel mai înalt nivel) valabil până la data de 16 septembrie, ora 00:00, regiunile cele mai afectate fiind Moravia-Silezia şi Olomouc, din estul ţării, la frontiera cu Republica Polonă. „În acest context, se înregistrează perturbări semnificative ale traficului feroviar, din cauza inundaţiilor sau a căderilor de arbori, şi rutier, autostrada D55 fiind închisă, iar autostrada D1 fiind impracticabilă în apropierea frontierei cu Republica Polonă”, precizează MAE într-un comunicat de presă transmis, duminică, AGERPRES. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://praga.mae.ro  şi https://www.mae.ro . Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice în Republica Cehă: +420-607078 501.

          Un baraj din sud-vestul Poloniei a cedat sâmbătă seară în urma precipitaţiilor abundente, în timp ce echipele de intervenţie poloneze dar şi din ţări precum Republica Cehă şi Austria continuă să se confrunte cu inundaţii grave provocate de cantităţile istorice de precipitaţii din ultimele zile, transmite agenţia DPA. Oraşul polonez Bystrzyca Klodzka din Silezia Inferioară a anunţat că apa din zona barajului Miedzygorze a depăşit malurile acestuia, în pofida eforturilor de prevenire a revărsării.

Autoritatea regională pentru managementul apelor din Wroclaw a declarat situaţia critică, iar mai multe sate din zonele joase au fost evacuate. Barajul, construit la începutul secolului XX în Valea Klodzko, la graniţa dintre Polonia şi Republica Cehă, are o înălţime de 29 de metri. Rezervorul său pentru controlul inundaţiilor poate reţine aproape un milion de metri cubi de de apă. Începând de vineri dimineaţă, în sud-vestul Poloniei a plouat mai mult decât în timpul inundaţiilor istorice din 1997, iar cotele de alertă au fost depăşite la 47 de staţii de monitorizare. Transportul public din Cracovia a fost perturbat după ce mai multe pasaje subterane din centru au fost inundate, iar tramvaiele şi autobuzele au fost deviate temporar. În Jarnoltowek, lângă Mikulovice, meteorologii au înregistrat cantiăţi de precipitaţii de 161,5 milimetri. Primarul a ordonat evacuarea satului şi a altor două comunităţi de-a lungul râului Zloty Polok. Aproximativ 400 de locuitori ai satului Glucholazy din apropiere au trebuit, de asemenea, evacuaţi.

          Ministrul de Interne, Tomasz Simoniak, s-a deplasat în zonă, postând pe reţeaua socială X imagini cu operaţiunile de salvare. Aproximativ 100 de pompieri şi 60 de poliţişti au fost desfăşuraţi la faţa locului. O parte dintre locuitorii satului Morow au trebuit, de asemenea, evacuaţi după ieşirea din matcă a râului Mora. În cursul serii, premierul Donald Tusk a făcut apel la populaţie să se pună la adăpost, în zone sigure şi în timp util.

          O persoană s-a înecat în Polonia, iar alte patru sunt date dispărute în Republica Cehă vecină în urma ploilor torenţiale şi a creşterii nivelului râurilor provocate de furtuna Boris, au anunţat duminică autorităţile din ambele ţări, transmite AFP.

          În Austria, 42 de municipalităţi au fost declarate zone de dezastru, nivelul apelor din zonele inundate continuând să crească. Situaţia este critică în special de-a lungul râurilor Kamp şi Kremps, care se varsă în Dunăre. Stephan Pernkopf, viceguvernator al Austriei Inferioare, a declarat că sistemele de apărare împotriva inundaţiilor din regiune – consolidate după inundaţiile grave din 2002 – au fost proiectate să reziste la inundaţii care se produc statistic o dată la 100 de ani. Cu toate acestea, în condiţiile în care ploile abundente vor continua, conform prognozelor, meteorologii au avertizat că situaţia s-ar putea înrăutăţi. Potrivit meteorologilor, Dunărea ar putea atinge niveluri atinse o dată la 30 de ani în regiunile Weinviertel şi Mostviertel din Austria.

          Un pompier a murit în timp ce intervenea la inundaţiile provocate de furtuna Boris în nord-estul Austriei, au anunţat duminică autorităţile regionale, citate de AFP.

          Ploile abundente din Republica Cehă au condus la creşterea nivelului râului Elba, serviciul de meteorologie ceh raportând până la 170 de milimetri de precipitaţii în cele mai afectate regiuni în ultimele 24 de ore. Autorităţile au emis cel mai ridicat nivel de alertă de inundaţii pentru aproximativ 35 de localităţi, a relatat agenţia cehă de presă CTK. Peste 60.000 de gospodării au rămas fără electricitate, a precizat CTK citând furnizorii de energie. Regiunea administrativă de nord-vest Usti nad Labem, la graniţa cu Germania este cea mai afectată, peste 20.000 de gospodării fiind afectate temporar de pene de curent din cauza copacilor căzuţi pe liniile de înaltă tensiune în urma vântului puternic.

          În Praga, pregătirile pentru inundaţiile aşteptate pe Vltava erau în plină desfăşurare, barierele de protecţie fiind ridicate de-a lungul malurilor acestui râu. Traficul maritim a fost suspendat. Un spital din Brno a evacuat 180 de pacienţi către alte unităţi sanitare, a declarat conducerea instituţiei. Serviciile de ambulanţă şi brigada de pompieri au ajutat la transportul pacienţilor, în contextul în care râul Svratka a continuat să crească, iar apa a pătruns în subsolul unde se află sursa de alimentare cu energie electrică a spitalului.

          Între timp, primarul staţiunii Spindleruv Mlyn din Munţii Karkonoszea a recomandat tuturor turiştilor să părăsească aşezarea în condiţiile în care râul Elba risca să iasă din matcă, ceea ce ar conduce la inundarea drumului de acces. Autorităţile au declarat situaţie de urgenţă în regiunea estică Moravia-Silezia, iar la Praga se preconizează un debit de 800 de metri cubi de apă pe secundă în cursul zilei de duminică. Potrivit estimărilor, nivelul apelor cursurilor de apă din Republica Cehă ar urma să crească în continuare în cursul weekendului, au avertizat meteorologii, vârful fiind aşteptat la Praga duminică dimineaţă.

          În Germania, mai multe regiuni din estul şi sudul ţării au fost, de asemenea, afectate de precipitaţii abundente, iar Serviciul german de meteorologie a indicat că intemperiile vor continua.

          Cel puţin patru persoane au murit sâmbătă în estul României după ce ţara a fost lovită de ploi abundente şi inundaţii, notează DPA. N.R. O a cincea persoană, dată inițial dispărută, a fost găsită moartă duminică, în județul Galați.

          Furtuna Boris a afectat întreaga Europă Centrală şi de Est, provocând pagube şi inundaţii în Austria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia şi România.

Inundații și în Asia

          Bilanţul uman al inundaţiilor provocate de taifunul Yagi în Myanmar s-a înrăutăţit, urcând la 74 de morţi, a informat duminică presa de stat, notează AFP. Potrivit datelor oficiale, inundaţiile şi alunecările de teren au ucis aproape 350 de persoane în Myanmar, Vietnam, Laos şi Thailanda, în urma taifunului Yagi care a lovit regiunea weekendul trecut.

          Operaţiunile de căutare şi salvare continuă în Birmania, potrivit Global New Light of Myanmar, care adaugă că inundaţiile au distrus peste 65.000 de case şi cinci baraje. Zone întinse de teren agricol au fost inundate în centrul ţării, în special în jurul capitalei Naypyidaw, iar în regiunile muntoase au fost raportate alunecări de teren. Cu drumuri şi poduri avariate şi linii telefonice şi de internet întrerupte, este dificil să strângi informaţii despre situaţie, scrie AFP. Şeful juntei militare, Min Aung Hlaing, a cerut sâmbătă ajutor internaţional pentru a face faţă acestor inundaţii, un demers rar, puterea împiedicând în trecut ajutorul umanitar din străinătate. Inundaţiile au înrăutăţit situaţia din ţară, scena unui război civil de când junta a preluat puterea în 2021. Aceste violenţe au forţat peste 2,7 milioane de persoane să-şi părăsească locuinţele.

          Înainte de a lovi Vietnamul, taifunul Yagi a traversat cu o săptămână înainte sudul Chinei şi Filipine, lăsând în urmă cel puţin 24 de morţi şi zeci de dispăruţi şi răniţi. Potrivit unui studiu publicat în iulie, pe fondul schimbărilor climatice, taifunurile din regiune se formează acum mai aproape de coastă, se intensifică mai rapid şi rămân mai mult timp deasupra zonelor de uscat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?