Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB) a prezentat ieri, pe pagina de facebook, un articol de pe www.wolflife.eu, intitulat „Specii noi de animale în fauna României: urșii și mistreții fără picioare”. Videoclipul care însoțește articolul reprezintă o filmare nocturnă a unui porc mistreț cu un picior amputat de o capcană. „Monitorizarea faunei sălbatice cu ajutorul camerelor foto arată, încă o dată, fața crudă a realității din pădurile carpatice. Braconajul animalelor sălbatice a atins intensități nebănuite sub atenta supraveghere a celor care trebuiau să-l combată. În această „liniște” rulează drama animalelor schilodite în capcane cu fălci și lațuri făcute din șufe metalice. Un urs și un porc mistreț, ambii cu membrele amputate complet din cauza acestor acte crude de braconaj, se chinuie să supraviețuiască în pădurile vrâncene”, se arată în articolul pe care îl puteți accesa la http://bit.ly/1Q3MmlZ.
Proiectul Wolflife este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB, Agenția pentru Protecția Mediului Harghita și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Scopul principal al proiectul este acela de a menține o populație viabilă de lupi în Munții Carpați prin consolidarea sistemului de management și promovarea coexistenței om-lup, după cum se arată pe site-ul www.wolflife.eu.
Pentru a evalua starea de conservare a populației de lup în arealul proiectului WOLFLIFE, specia este monitorizată și prin intermediul camerelor foto cu senzori si atractanți, montate în locațiile unde sunt identificate urme de lup, mai precizează sursa citată. Camerele pot fi amplasate în trecători cunoscute, locuri de hrănire sau zone cu vizuini. O astfel de cameră a surprins și porcul mistreț cu piciorul amputat, dar și urșii din fotografii.