Comoția cerebrală este legată de triplarea riscului de suicid la adulți, comparativ cu restul populației, potrivit unui studiu canadian publicat în ‘Journal de l’association médicale canadienne’ (CMAJ), informează agenția France Presse (AFP). Riscul este și mai mare în cazul în care trauma are loc la sfârșit de săptămână, au descoperit cercetătorii fără a putea explica acest fenomen. De asemenea, numărul bărbaților care se sinucid este de două ori mai mare decât cel al femeilor.
Aceste rezultate susțin studiile anterioare potrivit cărora astfel de traume cerebrale pot provoca modificări fiziologice durabile, invizibile la examinarea prin scanare. Acestea ar implica tulburări ale nivelului de serotonină, un hormon al sistemului nervos central care joacă un role cheie în procesele cerebrale, inclusiv în depresie. „Având în vedere dispariția rapidă a simptomelor după traumă (amețeli, dureri de cap …), medicii au tendința de a subestima efectele nocive ale comoțiilor cerebrale și importanța lor în istoricul medical al pacientului”, a subliniat dr. Donald Redelmeier, cercetător la Institutul de evaluări clinice științifice din Toronto (Canada), autorul principal al studiului. „Mai multă atenție acordată efectelor de durată ale unei comoții, cel mai frecvent traumatism cerebral, ar putea salva vieți având în vedere eficacitatea prevenirii sinuciderii”, a adăugat el, menționând că există aproximativ 400.000 de cazuri de comoții cerebrale în fiecare an în Canada și patru milioane în SUA. „Legătura dintre comoția cerebrală și sinucidere nu se limitează la sportivii profesioniști sau la veterani” relevă, de asemenea, Michael Fralick, de la Universitatea din Toronto, co-autor al studiului.
Sinuciderea este una dintre cauzele principale ale deceselor din Canada și Statele Unite ale Americii, cu 3.951 decese și, respectiv, 38.364, în anul 2010, notează AFP. În acest studiu, cercetătorii au examinat dosarele medicale a 235.110 pacienți din provincia canadiană Ontario, care au suferit o comoție cerebrală în timpul unei perioade de douăzeci de ani. Ei au comparat comoțiile din timpul săptămânii cu cele de la sfârșit de săptămână pentru a distinge leziunile provocate de practicarea unor sporturi de cele de la locul de muncă sau din alte accidente. Vârsta medie a pacienților a fost de 41 de ani, cu o distribuție de 50% între bărbați și femei.
În timpul unei perioade de urmărire de peste 9 ani, au avut loc 667 sinucideri, în principal cu o supradoză de somnifere sau prin spânzurare. Cei mai mulți sinucigași nu au avut niciodată înainte vreo tentativă de sinucidere sau au fost tratați pentru boli psihice. Pacienții care au avut comoție cerebrală în timpul săptămânii au reprezentat 519 dintre aceste sinucideri, triplu față de restul populației.
Pentru cei care au avut comoția cerebrală în week-end, riscul de a-și pune capăt zilelor a fost de patru ori mai mare decât la populația obișnuită care nu a suferit astfel de accidente cerebrale, mai notează AFP.
ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL