Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Peste 47.600 de elevi și preșcolari vrânceni au început noul an școlar

Peste 47.600 de elevi și preșcolari au început ieri noul an școlar 2024 – 2025. Momentul a fost marcat cu festivități specifice, evenimentul de ieri fiind marcat și de politicieni, care au participat la manifestările dedicate deschiderii noului an școlar. La nivelul județului Vrancea funcționează în acest an școlar 423 unități școlare, cu 13 unități mai puțin decât în anul școlar trecut.

Președintele PSD Vrancea, Nicușor Halici, care este și președintele ales al Consiliului Județean Vrancea, a subliniat că această zi marchează un moment important nu doar pentru elevii care pășesc pentru prima oară pe drumul cunoașterii, ci și pentru toți cei care continuă să își construiască viitorul prin educație.

O zi plină de emoție și speranță, în care gândurile noastre se îndreaptă către elevi profesori și părinți. Această zi marchează un moment important nu doar pentru elevii care pășesc pentru prima oară pe drumul cunoașterii, ci și pentru toți cei care continuă să își construiască viitorul prin educație.

Dragi elevi, învățătura este o călătorie, nu o destinație, iar această călătorie vă va modela nu doar mintea, ci și caracterul. Vă îndemn să fiți curioși, să nu vă fie teamă de greșeli și să îndrăzniți să visați măreț.

Fiecare provocare pe care o veți întâmpina, fiecare lecție învățată, va contribui la construirea unei fundații solide pentru viitor. Stimate cadre didactice, misiunea voastră este una nobilă și extrem de importantă, nu doar că transmiteți cunoștințe și formați caractere, dar aveți responsabilitatea de a-i ghida în această călătorie a cunoașterii.

Vă mulțumesc pentru devotamentul și pasiunea pe care le aduceți în fiecare zi în sala de clasă. Nu în ultimul rând, felicit părinții pentru sprijinul moral și financiar pe care îl oferă copiilor lor. Mult succes tuturor și un an școlar plin de realizări!”, a transmis președintele Nicușor Halici.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a participat la deschiderea noului an școlar la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani, un eveniment cu o semnificație specială pentru acesta.  Ca fost absolvent al prestigiosului colegiu, Ionel Cel-Mare a retrăit emoțiile anilor de liceu, marcându-și prezența printr-un discurs plin de căldură și nostalgie.

Cu această ocazie, el a subliniat importanța educației de calitate și a dedicării cadrelor didactice în formarea tinerelor generații, evidențiind rolul pe care Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” l-a avut în parcursul său personal și profesional. „Este o onoare și o bucurie să mă întorc la locul unde am petrecut anii cei mai frumoși și formativi din viața mea. Conducerea CJ Vrancea a susținut în ultimii ani actul educațional, prin punerea la dispoziția Universităților din Iași, respectiv București, a sediului fostei Prefecturi. 

De asemenea, am obținut finanțare pentru campusul profesional integrat atât de util pentru viitorii absolvenți, dar și pentru piața muncii în general. Vă doresc mult succes în anul școlar 2024 – 2025”, a declarat Ionel Cel-Mare. La eveniment au mai participat inspectorul școlar general Livia Marcu, prefectul Marius Iorga, directoarea Bibliotecii Județene – Oana Boian, precum și alți reprezentanți ai mai multor instituții.

Directoarea liceului, Simion Natașa, a întâmpinat elevii și cadrele didactice cu un mesaj de încurajare, subliniind valoarea tradițiilor educaționale ale instituției și dorința de a continua să promoveze excelența. Atmosfera festivă a deschiderii anului școlar a fost completată de entuziasmul elevilor, alături de profesorii care își reînnoiesc angajamentul de a pregăti tinerii pentru viitor.

În cadrul evenimentului, un moment deosebit a fost reprezentat de interpretările corului liceului, condus de domnul profesor Dumitru Săndulachi, care de zeci de ani ține sus nobila artă a muzicii corale.

Au început lucrările la Centrul de Științe Aplicate de la Colegiul „Unirea”

Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, a participat ieri la festivitățile dedicate începerii noului an școlar de la Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Național „Al. Ioan Cuza”, Liceul de Arte „Ghe. Tattarescu” și Grădinița Nr. 1 din Cartierul Sud. La Colegiul Național „Unirea”, momentul festiv a fost completat de începerea lucrărilor la Centrul de Științe Aplicate.

De asemenea, la Grădinița Nr. 1 din Cartierul Sud, festivitățile de deschidere a noului an școlar au coincis și cu redeschiderea acestei unități de învățământ, care a fost complet reabilitată.

Am fost alături de elevii și profesorii focșăneni în această frumoasă zi de toamnă la deschiderea noului an școlar 2024 – 2025. O zi specială pentru elevii care revin pe băncile școlilor și își revăd colegii, dascălii, dar și un moment de emoție pentru „bobocii” care pășesc pentru prima dată pragul școlilor. Am participat la ceremoniile de deschidere a anului școlar organizate la Colegiul Național “Al. I. Cuza”, Colegiul Național „Unirea”, Grădinița nr.1 și Liceul de Artă „Gh. Tattarescu”.

Cu această ocazie am vizitat și șantierul Centrului de Științe Aplicate de la Colegiul Național „Unirea”, o investiție unică în România. Noul an școlar a însemnat și redeschiderea Grădiniței nr. 1 din Cartierul Sud, unitate școlară reabilitată, modernizată și extinsă în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de Primăria Municipiului Focșani.

Elevii care au revenit la cursuri au găsit mobilier școlar nou, dar și echipamente digitale noi în școli. Investiția a fost realizată prin proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Focșani”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Rezistență (PNRR), componenta C:15 Educație.

În cadrul proiectului au fost achiziționate mobilier școlar și materiale didactice pentru 345 săli de la clasă de la unitățile de învățământ, dar și echipamentele și mobilierul necesar pentru echiparea a trei ateliere de practică la Colegiul tehnic „Gheorghe Asachi”, Colegiul tehnic „Ion Mincu” și Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”.

Tot în cadrul proiectului finanțat prin PNRR asigurăm dotarea unităților școlare din Municipiul Focșani cu echipamente digitale pentru 422 săli de clasă și 25 laboratoare de informatică. De asemenea, vor fi dotate cu materiale și echipamente sportive noi 16 săli de sport de la școlile și liceele din Municipiul Focșani pentru ca elevii focșăneni să beneficieze de cele mai bune condiții pentru desfășurarea orelor de educație fizică în noul an școlar.

Tuturor elevilor care au trecut de prima zi de școală le doresc să aibă parte de un an cât mai bun, care să le aducă la final satisfacții de ordin intelectual și profesional. Cadrelor didactice le urez multă sănătate și reușite deosebite în noul an școlar. Succes tuturor în noul an școlar!”, a transmis primarul Cristi Misăilă pe pagina sa de Facebook.

          Și deputatul Laurențiu Marin a transmis că educaţia este cea mai bună zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noştri, și că „prima zi de școală reprezintă un nou început atât pentru cei care pășesc pentru prima dată într-o sală de clasă dar și pentru colegii mai mari, părinți, bunici și chiar și pentru dascăli.

Școala este cea care contribuie cel mai mult la educația noastră, iar educația este cea mai buna zestre pe care putem să o lăsăm copiilor noştri. Vă doresc, dragi elevi, să aveți parte de un an școlar plin de bucurii și rezultate deosebite, să vă pregătiți pentru un viitor mai bun și pentru a putea să răspundeți provocărilor permanente care au loc în societate!

Iar părinților le doresc să se bucure de rezultatele voastre și îi îndemn să vă susțină în tot ceea ce faceți pentru ca visele voastre să devină realitate! Educatorilor, învățătorilor și profesorilor, cei care au importanta misiune de a educa și forma generațiile următoare, le doresc inspirație și putere de muncă.  Mult succes în noul an școlar!”.

Cum au arătat manifestările dedicate începerii noului an școlar în localitățile vrâncene

          Prima zi de școală din anul școlar 2024 – 2025 a fost sărbătorită la Odobești așa cum se cuvine. La eveniment au fost prezenți, alături de părinți, dascăli și părinți, primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, și inspectorul școlar general adjunct Lauriana Ailincuței.

Începutul de an școlar este un moment de reflecție pentru ceea ce înseamnă educația, principalul lucru pe care trebuie să-l avem în vedere atunci când ne gândim la viitor.

Primarul Daniel Nicolaș, alături de doamna inspector școlar general adjunct, Lauriana Ailincuței, domnul viceprimar, Cristea Florentin, precum și de domnul comandant al Poliției Odobești, Leu Adrian, au fost prezenți la evenimentul de deschidere a noului an școlar din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit nr. 1 Odobești, Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești și Liceului de Agricultură și Industrie Alimentară Odobești, demonstrând astfel preocuparea permanentă și atenția acordată învățământului din orașul nostru.

Aceștia au transmis mesajele lor către elevi, părinți și profesori. Mult succes în noul an școlar!”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Primăriei Odobești.

          Începerea noului an școlar a fost marcată cu festivități specifice în fiecare localitate din județul Vrancea. Autoritățile locale din Cârligele au fost prezente la manifestările dedicate începerii noului an școlar și le-a urat succes în activitate tuturor celor implicați în actul educațional. „Ziua de începere a Anului Școlar este  animată de zumzetul plin de voioșie și curiozitate din curtea școlii.

Vă doresc un Nou An Școlar plin de experiențe frumoase, de curiozitatea de a citi și de învățare! Iubiți-vă profesorii, iubiți-vă colegii, părinții și mai presus de toate, iubiți-vă pe voi la vârsta asta frumoasă pe care o aveți! Învățați ce trebuie să cereți, învățați să gândiți critic și să fiți curajoși și demni!

Iar voi, dragi părinți, să le fiți alături copiilor voștri, mai ales atunci când vor face greșeli și notele de la școală nu vor fi așa cum vi le doriți! Să avem multă răbdare, înțelepciune și blândețe în noul an școlar! Mult succes tuturor!”, a spus primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu.

Ultima festivitate de deschidere a noului an școlar pentru președintele PNL Vrancea, ca primar

          Președintele PNL Vrancea, Dragoș Ciubotaru, a participat ieri pentru ultima oară în calitate de primar al comunei Vizantea-Livezi la festivitatea de deschidere a noul an școlar. „Mult succes în noul an școlar dragi copii, dragi învățători, profesori și părinți!

Începutul acestui nou an școlar a fost unul special pentru mine, deoarece am fost prezent pentru ultima oară în calitate de primar al comunei Vizantea-Livezi la această festivitate! Le-am transmis tuturor mulțumiri sincere pentru întreaga activitate, pentru implicarea fiecăruia în formarea copiilor în acești 8 ani și le-am urat succes în toate activitățile viitoare.

Am trăit altfel de emoții, mai ales ca am avut în fața copiii clasei a 8-a, copii care în urmă cu 8 ani abia pășeau în clasa pregătitoare, iar acum urmează unul din cei mai importanți ani școlari și examenul de capacitate! Vă doresc dragilor un an bun, fructuos și cu cele mai bune rezultate la finalul lui”, a scris președintele PNL Vrancea, Dragoș Ciubotaru, pe pagina sa de Facebook.

Prima zi de școală e mereu specială! Vă doresc să păstrați curiozitatea, să învățați cu drag și să aveți parte de momente frumoase în fiecare zi! Succes copiilor, felicitări părinților, răbdare și profesionalism cadrelor didactice! Povestea abia acum începe!”, a scris primarul comunei Soveja, Ionuț Filimon, pe pagina sa de socializare.

Și primarul comunei Bolotești, Fănică Popa, le-a transmis elevilor mult succes în noul an școlar. „La început de an școlar, le urez tuturor celor implicați în actul educațional mult succes și le doresc să obțină rezultate bune, pe măsura străduinței lor.

Educația reprezintă drumul pentru un viitor mai bun pentru copiii noștri și, pentru aceasta, trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru ca aceștia să învețe în cele mai bune condiții. Primăria Bolotești va fi în permanență alături de copii, cadre didactice și părinți și îi va ajuta cu tot ceea este nevoie. Mult succes în noul an școlar!”, a spus Fănică Popa, primarul comunei Bolotești.

Multe școli nu au autorizație de funcționare

176 unități de învățământ funcționează însă fără autorizație sanitară de funcționare și în anul școlar 2024 – 2025, se arată într-un raport prezentat de Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, în cadrul unei ședințe de Dialog Social desfășurate la Instituția Prefectului – Județul Vrancea.

În urma verificărilor efectuate de IȘJ Vrancea în colaborare cu DSP Vrancea, datele statistice sunt următoarele: 247 de unități de învățământ au autorizație sanitară de funcționare, asigurând astfel condiții igienice adecvate pentru elevi și personalul școlar, 176 unități de învățământ funcționează fără autorizație sanitară de funcționare.

Dintre acestea, 17 unități de învățământ au documentația în lucru. La unele unități de învățământ autorizația sanitară nu poate fi emisă din diverse motive”, se arată în raportul respectiv. De reținut că în majoritatea cazurilor, autorizația de funcționare nu poate fi obținută pentru că acele unități școlare nu au alimentare cu apă sau dacă au, alimentarea cu apă nu este autorizată.

În ceea ce privește asigurarea securității uităților de învățământ, IȘJ Vrancea a prezentat un raport în care se arată că 376 de unități de învățământ au un plan de pază aprobat de Poliție, ceea ce reprezintă un pas important pentru securitate. „365 de unități de învățământ au efectuat analiza de risc, contribuind astfel la identificarea și gestionarea potențialelor amenințări.

283 unități de învățământ dispun de pază (pază umană/ pază proprie/ contracte cu societăți specializare de pază/ sistem de supraveghere video/ pază mixtă). 284 de unități de învățământ nu dispun de servicii de pază sau sisteme de supraveghere video. Vom analiza și implementa măsuri pentru a spori siguranța acestor unități”, se arată în raportul IȘJ.

Referitor la transportul școlar, la nivelul unităților de învățământ din județul Vrancea există 96 de microbuze școlare – 8 în mediul urban și 88 în mediul rural, care deservesc 65 unități de învățământ. Dintre acestea, doar 13 microbuze au o vechime mai mică de 7 ani.

În aprilie 2023, la nivelul județului Vrancea, s-a realizat un necesar de microbuze electrice (16+1 locuri și 8+1 locuri) în funcție de numărul de elevi și traseele pe care aceștia trebuie transportați de la unitățile școlare la domiciliu. A rezultat că ar fi nevoie de 116 microbuze electrice cu 16+1 locuri și 7 microbuze electrice cu 8+1 locuri”, se mai arată în raport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?