Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

O nouă ediţie Art Safari dedicată exclusiv femeilor – deschisă la Palatul Dacia-România

          O serie de expoziţii dedicate Reginei Maria a României, Ceciliei Cuţescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa, dar şi uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann, se numără printre propunerile noii ediţii Art Safari, dedicată în exclusivitate femeilor, deschisă la Palatul Dacia-România. „Această idee cu femeile nu ne aparţine. (…) Am avut onoarea într-o zi să vorbesc cu domnul Horia-Roman Patapievici, care m-a oprit pe stradă şi mi-a zis: ‘Doamna Ciocan, ce ziceţi dacă am face o ediţie Art Safari dedicată femeilor? Şi am zis ‘Femeilor? Eu nu m-am gândit niciodată la asta, este o idee genială. Da. O să vorbesc cu echipa şi bineînţeles facem o ediţie dedicată femeilor'”, a afirmat, joi, Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi comisar al României la Bienala de Artă de la Veneţia, la conferinţa de presă de inaugurare.

          * „Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură – prin lentila unei femei”, o expoziţie realizată în parteneriat cu sprijinul Institutului pentru Relaţii Internaţionale şi al Ambasadei Republicii Federale Germania în România, oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010), o legendă a fotografiei contemporane. Fotografiile Sibyllei Bergemann au apărut în celebre publicaţii internaţionale, Die Zeit, Der Spiegel, Stern, New York Times şi Geo, lucrările ei fiind incluse în numeroase muzee şi colecţii. (…)

          * „Maria a României, regină şi artistă” se doreşte o incursiune în viaţa şi arta suveranei, care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar şi prin latura artistică a fiinţei sale, o operă care îmbogăţeşte patrimoniul naţional. Pasionată întreaga viaţă de grădini şi de natură, regina a pictat exclusiv flori – crini, maci, irişi, nuferi – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau, fiind atrasă şi de designul de mobilier, o parte a creaţiei putându-se vedea în expoziţie, realizată în colaborare cu Muzeul Naţional Peleş, Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Naţional Cotroceni, dar şi cu importante colecţii private. (…)

          * Un capitol distinct în cadrul ediţiei este cel dedicat Asociaţiei „Femeile pictore şi sculptore”, care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul Reginei Maria. Printre marile artiste evocate figurează: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mutzner), Nina Arbore, Miliţa Petraşcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth. Expoziţia este curatoriată de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, de la Muzeul de Artă Braşov.

          * „Cecilia Cuţescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa”, a cărei curatoare este Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului Bucureşti, prezintă un remember al creaţiei celei care a animat cultura noastră şi a îmbogăţit simţitor viaţa artistică, a deschis drumurile artei monumentale şi a realizat cele mai inspirate şi mai valoroase picturi murale laice din timpul său.

          * „Sâni”, aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent, oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală. În expoziţia din Art Safari, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiştilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.

          * Publicul este invitat să descopere şi noul val de artiste contemporane: de la Millenials până la reprezentantele Generaţiei Z, arta timpurilor noastre într-o viziune 100% fresh şi feminină – „Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane”, curatoriată de Călina Coman. deschisă între 6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari şi la Promenada Mall din 19 septembrie, până în 17 noiembrie.

          Odată cu debutul noului sezon, începe o nouă serie a evenimentelor speciale: tururi ghidate nocturne pentru studenţi, seniori şi alţi iubitori de artă, ateliere de creaţie pentru copii – Art Safari Kinder – şi brunch-uri. Art Safari este proiect cultural naţional strategic şi este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti. În cele 14 ediţii de până acum a înregistrat aproximativ 570.000 de vizitatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?