Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Machetă rezistentă la simularea unor cutremure foarte puternice


O machetă din lemn de balsa, creată de o echipă de studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), a fost testată miercuri în cadrul unui experiment, structura rezistând la un cutremur simulat a cărui accelerație a fost de opt ori mai mare decât cea înregistrată la cutremurul din Vrancea din 1977. Macheta, care s-a prăbușit abia la a treia replică, va fi proiectul cu care echipa va participa la o competiție care se va desfășura anul acesta în San Francisco (SUA).
Aceasta a fost prima testare pe care echipa, formată din 12 studenți, a realizat-o în vederea participării la concurs, urmând ca în săptămânile care urmează tinerii să îmbunătățească structura realizată. Aceasta reprezintă o clădire turn cu 29 de etaje. Macheta din lemn de balsa are o înălțime de 1,52 m, iar construcția ei a durat aproape o lună și jumătate.
‘Construcția machetei din lemn de balsa, care este foarte ușor, a durat circa o lună și jumătate, iar înainte a presupus o proiectare foarte atentă astfel încât să dispunem elementele cât mai bine pentru a obține cel mai performant comportament la cutremurele simulate. Structura are o înălțime de 1,52 m și 29 de etaje, iar regulamentul din acest an prevede un etaj dublu la mijlocul machetei, la etajul 15. Scenariul presupune că acel spațiu ar fi un restaurant de unde se poate vedea golful San Francisco’, a spus Horia Marian, căpitanul echipei de studenți.
Înaintea experimentului de miercuri, tinerii au supus structura la o simulare a cutremurului El Centro, care a avut loc în 1940 în sudul Californiei și a avut o magnitudine de 6,9 pe scara Mercalli. ‘Proiectul conceput de studenți este unul care poate fi adaptat la clădirile înalte, cu elemente precum stâlpi și contravântuiri’, a precizat asistentul universitar Bianca Pârv. Ea a explicat că în urma acestei simulări tinerii care se ocupă de proiect văd unde s-a rupt structura și, pe baza datelor pe care le oferă experimentul, își pot îmbunătăți lucrarea. ‘Studenții văd în urma simulărilor unde se rupe structura și, în caz de cutremur, unde am avea nevoie de mai multe elemente și să îmbunătățim structura’, a mai spus Pârv.
La rândul său, Ovidiu Prodan, care este șef de lucrări la UTCN și coordonatorul echipei, a declarat că aceste proiecte sunt foarte importante pentru studenți deoarece își pun în practică cunoștințele teoretice acumulate. ‘Ajung să simtă cu mâinile lor ce înseamnă construirea unei structuri din mii de piese și să o testeze. Suntem foarte mulțumiți de testarea de astăzi, am văzut care sunt problemele, unde avem loc să îmbunătățim și să facem lucrurile mai bune pentru structura finală cu care vom merge în SUA. Vom mai realiza încă două simulări de cutremure iar ultima structură o vom ducem la concurs’, a precizat Prodan.
Echipa va participa între 5 și 8 aprilie, la San Francisco (SUA), la evenimentul organizat de Institutul de Cercetări în Ingineria Cutremurelor la care sunt așteptate să participe 38 de universități din întreaga lume. Echipele UTCN participă din anul 2011 la concursul din SUA și au obținut în anii 2014 și 2015 locul I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?