Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Președintele AEP: Campania pentru alegerile prezidenţiale se va putea desfăşura şi în timpul în care campania pentru parlamentare e terminată

            Campania electorală pentru alegerea preşedintelui României se va putea desfăşura şi în timpul în care campania electorală pentru parlamentare este terminată şi este interzisă, a declarat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă. „Deci, am adoptat practic toate actele normative, au fost adoptate cele primare, hotărârile de guvern subsecvente, atât pentru organizarea alegerilor parlamentare, cât şi prezidenţiale.

            Aş vrea să se ştie încă de la început, acestea nu sunt alegeri comasate. Deci fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acest acel tip de alegeri a fost reglementat. Au bugete separate, au logistică electorală separată, dar, ca noutate, votul va fi desfăşurat timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie. (…)

La alegerile parlamentare pentru votul în străinătate se desfăşoară sâmbătă şi duminică anterior datei de referinţă. Iar pentru alegerile prezidenţiale, alegerile pentru străinătate se desfăşoară vineri după-amiază, sâmbătă şi duminică în data de referinţă desfăşurării alegerilor”, a declarat Toni Greblă, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a făcut o serie de precizări privitoare la desfăşurarea campaniilor electorale pentru parlamentare şi prezidenţiale.

            „Probabil veţi ridica problema continuării activităţii de campanie electorală pentru preşedintele României în timpul în care campania electorală pentru parlamentare este terminată, este oprită, este interzisă. Este aşa-numita perioadă de linişte electorală, adică sâmbăta înaintea datei alegerilor, sâmbătă de la ora 7.00 şi duminică este interzisă orice fel de activitate de propagandă electorală. Â

Pentru parlamentare această interdicţie rămâne valabilă. Deci în ziua de 30 noiembrie şi 1 decembrie nu vor putea fi desfăşurate activităţi de campanie electorală pentru alegerea Parlamentului României. Însă propaganda electorală pentru preşedintele României poate să fie desfăşurată, deoarece îi permite propria lege care reglementează alegerile preşedintelui. Perioada aceea de sâmbătă şi duminică, ziceam, se numeşte în limbaj comun perioadă de linişte electorală”, a declarat Greblă.

Şeful a AEP a explicat şi alocarea bugetară mai mare pentru scrutinul prezidenţial

O să vă surprindă, probabil, din cei care aţi comparat bugetele de la parlamentare cu cele de la prezidenţiale, cheltuielile sunt un pic mai mari pentru alegerea preşedintelui din două motive.

Un motiv este legat de faptul că alegerile pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate se desfăşoară cu o zi în plus, vineri, sâmbătă şi duminică, ziceam vineri după-amiaza, dar este considerată zi întreagă vineri, sâmbătă şi duminică, spre deosebire de parlamentare, unde nu este decât sâmbătă şi duminică în străinătate şi, de asemenea, probabil va fi organizat şi un al doilea tur de scrutin, ceea ce înseamnă prelungirea activităţii birourilor electorale de secţie ş.a.m.d. cu cel puţin… cu cinci zile în plus”, a declarat Greblă.

            În al doilea rând, a adăugat el, e vorba de cheltuielile pentru indemnizaţiile membrilor birourilor electorale pe ierarhia lor pentru alegerile prezidenţiale, dacă se organizează un al doilea tur. „Este vorba de personalul tehnic auxiliar, ca să fiu mai bine înţeles, şi, de asemenea, este vorba de plata personalului Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de paza, măsurile de ordine şi de siguranţă publică în perioada în care se organizează inclusiv al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale şi din această cauză nivelul cheltuielilor pentru alegerea preşedintelui României este un pic mai mare decât cel pentru alegerea membrilor în Parlamentul României”, a afirmat Greblă.

            El a dat asigurări că va exista suficient personal la secţiile de votare pentru alegerile parlamentare şi prezidenţiale, întrebat în acest sens. „În primul rând, am menţinut, prin hotărâre de guvern şi prin Ordonanţa 84, pe care am adoptat-o acum două săptămâni, am obţinut să avem acelaşi nivel al indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale, ceea ce să zicem că este un pic atractiv.

În al doilea rând, nu va mai fi cazul ca oamenii să stea 3-4 zile până să predea rezultatul votului şi celelalte materiale. Va fi o operaţiune mult mai simplă. În al treilea rând, avem asiguraţi şi sunt în evidenţa Registrului Electoral experţii electorali şi operatori la nivelul de două ori, de trei ori în fiecare judeţ faţă de numărul pe care o să-i extragem pentru a forma secţiile de votare cu preşedinte şi respectiv locţiitor.

Deci avem personal suficient, îi păstrăm, aşa este filosofia ordonanţei de urgenţă, pentru toate cele trei duminici consecutive în care se desfăşoară votul, pe cât posibil, şi, astfel, şi din punct de vedere financiar, această activitate va deveni un pic atractivă”, a declarat Greblă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?