Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Centru de zi pentru copii, în Spulber

          Comuna Spulber va avea un centru de zi pentru copiii aflați în situații de risc de separare de părinți, imobil care urmează a fi construit de la zero, grație fondurilor obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Și, pentru suma de 1.493.516,09 lei, autoritățile din comună au scos la licitație un contract care prevede atât servicii de proiectare, inginerie, asistență tehnică din partea proiectantului, cât și execuția lucrărilor la imobilul care va fi situat pe raza satului Spulber, pe un teren în suprafață de 7,654 metri pătrați.

Conform planului, clădirea va avea regim de înălțime parter, cu două săli multifuncționale, un cabinet medical, birou, oficiu, grupuri sanitare pentru copii, personalul administrativ și persoanele cu dizabilități, spațiu tehnic, circulații și spații anexe. Totodată, în exterior va fi amenajată și o rampă destinată persoanelor cu dizabilități, iar în jurul clădirii se propune realizarea unui trotuar de gardă.

În documentație se specifică faptul că în spațiul proiectat se vor asigura activități, pe timpul zilei, pentru 42 de copii, împărțiți în două grupe. De cei 42 de copii se va ocupa personalul didactic/ îndrumator, va fi angajat personal medical și auxiliar, în total 8 persoane. Cifrele nu sunt întâmplătoare, ci vin în urma unor analize. Astfel, se precizează în documentație, pe raza comunei Spulber, în unitățile de învățământ sunt înscriși 31 de copii cu vârstă preșcolară și 153 de copii cu vârstă școlară.

Iar „pentru protecția, sprijinirea și pregătirea acestora pentru viața independentă se propune asigurarea, pe timpul zilei, a unor activități de îngrijire, educație, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă, orientare școlară și profesională. Aceste servicii vor fi oferite în cadrul centrului de zi propus a se înființa în comuna Spulber”. Nu pentru toți copiii, ci pentru cei aflați în situații de risc, așa cum au fost identificați în urma analizelor efectuate de Compartimentul de Asistență Socială de la nivelul comunei:

Copii cu măsură de protecție specială; copii abuzați, neglijați, exploatați prin muncă; copii cu părinții plecați la muncă în străinătate; copii din familii sărace/ monoparentale, fără venituri sau cu venituri reduse, la risc de excluziune socială; copii victime ale violenței domestice; copii cu dizabilități, cu CES; copii neșcolarizați, cu nevoi de integrare în mediul educational, inclusiv copii imigranți; copii la risc de abandon școlar sau care au abandonat școala.

În prezent, Compartimentul de Asistență Socială al primăriei se ocupă într-adevăr de problematica copiilor, însă este nevoie de mai mult, arată autoritățile: „Nevoia de servicii sociale complementare, specializate și integrate la nivelul comunității este mult mai mare, atât pentru copii cât și pentru părinții acestora, pentru familiile aflate la risc de excluziune socială. Conform informațiilor puse la dispoziție (…) în comuna Spulber sunt înscriși 184 de copii cu vârste școlare și preșcolare, din care mare parte provin din diferite medii cu mari deficiențe legate de viața de familie, cum ar fi: apartenența în familii monoparentale, elevi cu un părinte plecat în străinatate etc”.

          „Conform strategiei locale de dezvoltare a serviciilor sociale în comuna Spulber, 2021 – 2025, rolul Compartimentul de de Asistență Socială al comunei Spulber este acela de a promova și respecta drepturilor copilului și de a îmbunătăți situația acestora, prin acordarea de servicii familiilor, în vederea prevenirii separării copilului de familia sa. (…) În urma sintetizarii datelor și informațiilor colectate, (…) se desprinde următorul aspect: Nevoia de centre de zi pentru copiii de vârstă preșcolară și școlară este una acută, cu rol de combatere a factorilor de risc și menținere a copilului în familie”, se mai subliniază în documentație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?