Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Poliţia de Frontieră: Aproximativ 7.000 tone deşeuri – descoperite la intrarea în ţară, în primele 7 luni ale anului

            Aproximativ 7.000 tone de deşeuri au fost descoperite, în primele şapte luni ale anului, la intrarea în ţară, de poliţiştii de frontieră, fiind o cantitate dublă faţă de perioada similară a anului 2023. Potrivit unui comunicat al Poliţiei de Frontieră transmis duminică, în urma acţiunilor întreprinse de poliţiştii de frontieră, în colaborare cu reprezentanţii Gărzii de Mediu, în vederea combaterii introducerii în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri, în primele şapte luni ale anului 2024 au fost descoperite deşeuri în cantităţi însemnate de aproximativ 7.000 tone.

            Dintre acestea, 3.376.611 kg sunt metale, 503.800 kg – mobilă, 829.200 kg – textile/îmbrăcăminte, 313.800 kg – plastic, 120.000 kg – cauciuc (anvelope) şi 1.554.200 kg de alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice, arată sursa citată. În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 3.356 tone deşeuri.

            Conform comunicatului, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În punctele de trecere ale frontierei, pentru mărfurile de acest tip care îndeplinesc condiţiile de intrare în ţară, organele vamale efectuează operaţiunile vamale, respectiv de control al legalităţii importului.

            Potrivit legislaţiei în vigoare, importul deşeurilor se face pe baza licenţei de import, care se eliberează numai cu acordul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Sănătăţii. Astfel, intrarea în ţară a mijloacelor de transport, încărcate cu astfel de mărfuri, este permisă de organele vamale numai dacă li se prezintă licenţa de import cu acordul scris al Ministerului Mediului şi Ministerului Sănătăţii, mai informează sursa citată.

            Din punct de vedere procedural, poliţiştii de frontieră sesizează lucrătorii Gărzii de Mediu care, în urma analizării documentelor care însoţesc marfa, verifică dacă sunt îndeplinite condiţiile de intrare în ţară. În situaţiile în care se constată că nu este respectată legislaţia în domeniu, reprezentanţii Gărzii de Mediu dispun măsura nepermiterii accesului pe teritoriul României pentru mărfurile în cauză. După finalizarea activităţii de control, marfa este returnată, în ţara de origine, societăţilor comerciale expeditoare, mai precizează Poliţia de Frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?