Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Mașină confiscată și amendă de 15.000 lei pentru un vrâncean care se ocupa de vânzarea deșeurilor feroase, neferoase și catalizatoare auto

Un vrâncean din Slobozia Bradului rămâne momentan cu mașina pe dreapta, ca sancțiune, precum și cu o amendă de 15.000 de lei, conform deciziei instanțelor vrâncene. Bărbatul fusese sancționat în aprilie 2024 de polițiști, iar ulterior a atacat procesul-verbal, solicitând prin acțiune separată ca instanța să îl lase să își folosească totuși mașina, care îi fusese confiscată. Însă până acum, două instanțe i-au respins această solicitare „de emitere a ordonanţei preşedinţiale” – prima oară ca inadmisibilă, iar ulterior, în calea de atac, acțiunea i-a fost anulată.

Aceasta în condițiile în care, după cum explicase vrânceanul, sancțiunile îi fuseseră aplicate pentru abateri descoperite la întreprinderea sa individuală, în cadrul căreia desfăşoară comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor (feroase, neferoase, catalizatoare auto). Însă este proprietar al autoturismului confiscat pe persoană fizică, astfel că „în mod evident în favoarea sa există o aparență a dreptului”. Mai mult, arăta vrânceanul în acțiune – conform rejust.ro, „măsura confiscării este disproporţionată raportat la valoarea sumelor obţinute din valorificarea deşeurilor şi valoarea autoutilitarei”.

(…) având în vedere sumele obţinute din valorificarea deșeurilor față de valoarea mijlocului de transport, este evident că măsura ridicării în vederea indisponibilizării dispusă în speță – până la momentul soluţionării definitive a cauzei – este exagerată şi disproporționată raportat la gravitatea faptei. Cu privire la condiţia urgenţei a arătat că indisponibilizarea autoutilitarei are un impact major asupra funcționării întreprinderii individuale, generând o blocare a întregii activități întrucât nu mai dispune de alte mijloace de transport.

Nu are alte surse de venit, astfel că prin indisponibilizarea bunului până la judecarea definitivă a plângerii formulate îi sunt create mari prejudicii şi o pagubă iminentă, deoarece imposibilitatea efectuării activităților de transport conduce la nerealizarea de venituri. Mai mult, este de notorietate că atâta timp cât o autoutilitară nu este întreținută corespunzător și lăsată într-o curte fără a fi folosită poate determina – în intervalul lung de timp ce se va scurge până la soluționarea dosarului de fond – aducerea bunului într-o stare avansată de degradare cu consecința imposibilităţii folosirii bunului potrivit scopului acestuia”, se detalia în acțiune.

Însă instanța a avut în vedere că în procedura ordonanţei preşedinţiale nu se pot administra probe care țin de fondul cauzei (anularea procesului-verbal) cu privire la măsura complementară, iar până la alte informații, acest act întocmit de polițiști se bucură de „prezumţia de legalitate şi temeinicie”. De aici, acțiunea a fost repinsă. În apel nu s-a mai ajuns până la judecată, dat fiind că, a reținut instanța – vrânceanul „nu şi-a îndeplinit obligaţia de achitare a taxei de timbru nici până la primul termen de judecată”, sancțiunea fiind aceea de anulare a cererii.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Juris Freidenfelds – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?