Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Cotești. 250 mii lei pentru gestionarea problemei câinilor comunitari

          Autoritățile din Cotești au scos la licitație pe SEAP un contract pentru delegarea prin concesiune a serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din comună, costul estimat fiind de 250.000 lei. Aceasta pentru că, se explică în documentație, „ca și în alte localități din țară, comuna Cotești s-a confruntat și se confruntă cu problema prezenței pe aria administrativ-teritorială a comunei a câinilor fără stăpân. Acest fapt induce o stare de disconfort cetățenilor. Unii se tem, unii sunt deranjați, unii se simt amenințați, unii sunt mușcați, alții sunt afectați de suferințele câinilor accidentați, bolnavi, înfometați ori agresați de oameni”. De aceea, serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân este considerat „un serviciu destinat satisfacerii unor nevoi ale comunității locale, contribuie la ridicarea gradului de civilizație și confort al acesteia și grupează acțiuni de interes public local, având ca obiect activități pentru gestionarea câinilor fără stăpân cu tot ce presupun ele”.

Iar autoritățile atrag atenția că în ultimul timp câinii fără stăpân se înmulțesc necontrolat, fenomen care conduce la o creștere masivă a populației canine. În plus, se mai arată în documentație, „anual problema puilor rezultați din gospodăriile populației, precum și a câinilor ce devin nefolositori se „rezolvă” prin abandonarea acestora pe domeniul public”. Și, cum trebuie luate măsuri, a fost adoptată soluția delegării serviciului în cauză, pentru 60 de luni.

În această perioadă, se dorește reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătății și bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulțirii necontrolate, prevenirea abandonului și a pierderii patrupedelor, reducerea apariției rabiei și a altor zoonoze, a riscurilor sănătății oamenilor, prevenirea agresivității asupra oamenilor și animalelor precum și reducerea comerțului ilegal și a traficului cu animale.

Și, pentru a ajunge la aceste deziderate, cine va câștiga licitație trebuie să realizeze o serie de activităţi: capturarea câinilor fără stăpân și transportarea acestora la un adăpost special amenajat, pe baza sesizărilor persoanelor fizice și juridice sau la propunerea autorității publice locale – în program normal, dar și în regim de urgență; preluarea, înregistrarea, consultarea, trierea și tratarea câinilor fără stăpân aduși la adăpost într-un spațiu destinat – unde câinii vor fi deparazitați, vaccinați, sterilizați și înregistrați într-o evidență unică.

Totodată, este necesar ca hrănirea, deparazitarea, vaccinarea, sterilizarea și controlul bolilor câinilor în adăpost să fie efectuate cu respectarea normelor și măsurilor sanitar-veterinare în vigoare, iar identificarea și înregistrarea patrupedelor fără stăpân să fie făcute doar de medici veterinari. O altă sarcină ține de eutanasierea animalelor cu boli incurabile – doar cu respectarea normelor legale în vigoare, de către personal specializat al serviciului, activitate efectuată de asemenea de un medic veterinar, astfel încât procedeele și substanțele utilizate să nu provoace suferinţă animalelor.

În caietul de sarcini se mai subliniază că „se eutanasiază animalele bolnave și cele cu comportament agresiv în condițiile prevazute de legislația specială”, dar și faptul că operatorul economic trebuie să ia seama la neutralizarea cadavrelor de animale și a deșeurilor organice colectate până la transportarea lor în vederea incinerării, sens în care trebuie asigurat un „contract pentru incinerarea cadavrelor de animale cu o societate autorizată”. Nu în ultimul rând, contractul mai prevede o sarcină, anume aceea de a derula „programe de informare, educație și responsabilizare a cetățenilor”.

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Blue Arauz – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?