Cazul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” este „extrem de grav şi complex” şi trebuie investigat sub toate aspectele, în primul rând sub aspect profesional, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană, care a susţinut că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa.
„Consider că tot ce a apărut ca informaţie în spaţiul public este foarte grav şi consider că imaginea care se creează sistemului de sănătate este foarte gravă. Cred că nu trebuie să extindem asupra întregului corp medical toate aceste acuze, pentru că în marea lor majoritate medicii îşi desfăşoară activitatea cu responsabilitate şi respect faţă de pacient. În momentul în care lucrurile nu stau aşa nu vom ascunde niciodată adevărul. Consider că acest caz de la Spitalul Pantelimon este un caz extrem de grav şi este un caz extrem de complex care trebuie investigat sub toate aspectele, dar în primul rând sub aspect profesional şi medical şi din această consideraţie cred că părerea experţilor din domeniul ATI este cea care trebuie să facă diferenţa”, a spus Poiană la Spitalul „Sfântul Pantelimon”.
Ea consideră că adevărul este singurul element care poate să restabilească încrederea şi siguranţa în sistemul de sănătate. Potrivit medicului, pacienţii din România au dreptul la un sistem de sănătate care să le ofere siguranţă şi încredere.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că nu trebuie să se extindă culpabilizarea la întreg personalul medical. „Trebuie să înţelegem că respectul pentru profesionişti, pentru oameni, este o componentă a unui sistem de sănătate sănătos, echilibrat, la care pacienţii au acces la servicii. Un spital de urgenţă nu poate funcţiona fără gărzi de terapie intensivă. Asta a fost principala noastră preocupare şi pentru asta am venit aici să găsim o soluţie. (…) Nu trebuie să extindem culpabilizarea la întreg personalul”, a susţinut ministrul.
Colegiul Medicilor din România subliniază importanţa introducerii opiniei unui expert medical independent, specialist într-o anumită specialitate medicală, ca fiind obligatorie, şi nu opţională, în cadrul unei anchete de malpraxis. CMR susţine că introducerea unui corp de experţi independenţi, medici, este esenţială pentru rigoarea ştiinţifică şi medicală având în vedere că experţii medicali au o pregătire şi experienţă „unice” în gestionarea cazurilor din specialitatea lor medicală.