Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Guvern: 750 milioane lei pentru cofinanţarea de proiecte din ‘Valul Renovării’, PNDL şi ‘Anghel Saligny’; a fost aprobat și Programul pentru IMM-uri „Startup Nation”

Guvernul a alocat, joi, 750 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvoltării, în vederea asigurării cofinanţării pentru proiecte din ‘Valul Renovării’, Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Programul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’, a informat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. „Guvernul a aprobat o hotărâre pentru alocarea de fonduri suplimentare Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei în vederea asigurării necesarului de finanţare pentru proiecte susţinute prin PNRR, respectiv ‘Valul Renovării’, Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi Programul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’. Suma totală alocată astăzi este de 750 de milioane de lei”, a declarat Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Potrivit unui comunicat de presă al MDLPA, prin măsura decisă, bugetul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a suplimentat cu 100 de milioane de lei, în vederea onorării a 150 de cereri de transfer pentru proiecte derulate prin componentele C5 – Valul renovării şi C10 – Fondul local. Pentru PNDL etapele I şi II s-au alocat 43 de milioane de lei, iar pentru Programul „Anghel Saligny” 416 milioane de lei. Şi bugetul Programului naţional de construcţii de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, prin Compania Naţională de Investiţii, a fost suplimentat cu 191 de milioane de lei, pentru plata unor facturi, a anunţat MDLPA.

De asemenea, Guvernul a aprobat ordonanţa pentru implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii „Start up Nation – România” ediţia 2024, finanţat din fonduri externe, a anunţat, joi, la Palatul Victoria, ministrul Economiei, Radu Oprea. „Am aprobat Ordonanţa Guvernului privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii StartUp Nation 2024, adică a patra ediţie a acestui program, de data aceasta cu finanţare din fonduri europene”, a precizat Oprea, la sfârşitul şedinţei Executivului. Potrivit ministrului, finanţarea acestui program se va face din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027. „Este un program deja negociat cu ţinte din Uniunea Europeană. Are două componente majore: unu – pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor până la 30 de ani, cu finanţare de 300 de milioane de euro. Şi a doua componentă este pentru grupurile ţintă până în 35 de ani, în care este o ţintă şi pe minoritatea romă”, a explicat Radu Oprea.

El a menţionat că acest program are o parte de educaţie financiară, de formare profesională, de cursuri de formare. „Vom avea o platformă pe care se vor înscrie companiile şi firmele de formare profesională acreditate, astfel încât să putem avea acces la cât mai multe persoane, în special din grupurile ţintă. Îmi doresc să avem şi module online pentru a putea să ajungem şi la cei din diaspora, astfel încât toţi cei care doresc să devină antreprenori în România să poată folosi şi această oportunitate. După ce parcurg această etapă, vor putea să depună proiectele şi elementul de noutate de anul acesta este faptul că alocaţia financiară nerambursabilă va fi de 250.000 lei, în loc de 200.000 lei, aşa cum ne-am obişnuit până acum”, a indicat Radu Oprea.

Conform acestuia, în privinţa cursurilor de formare profesională, se estimează că, în cursul lunii septembrie, platforma va deveni funcţională, lucrările derulându-se cu STS. „Am avut un foarte mare ajutor şi de la Consiliul Concurenţei şi de la celelalte ministere, de la Finanţe, de la Justiţie. Şi, în octombrie, cred că vor putea să fie depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare între Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi MEAT, astfel încât să putem să încheiem contractele, dar lucrurile acestea se vor desfăşura în intervalul de timp în care antreprenorii vor putea să se perfecţioneze, să facă cursurile respective şi să-şi înfiinţeze o firmă dacă cred că vor să devină antreprenori în România”, a menţionat Oprea.

Ministrul a adăugat că pentru prima ediţie a programului cifrele sunt „extraordinar de bune”. „Am făcut indicatorii de performanţă pentru prima şi a doua ediţie din Startup Nation, care au deja perioada de monitorizare încheiată, la a treia ediţie suntem în curs de efectuare a plăţilor. La prima ediţie, cifrele sunt extraordinar de bune, din punctul meu de vedere. Am avut investiţi 1.320.000.000 lei, din care 420 de milioane au fost fonduri europene, 900 de milioane din bugetul de stat. S-au creat 7.150 de întreprinderi şi în cinci ani de zile sunt active 6.534 de întreprinderi, adică 91,39%”, a indicat Radu Oprea.

El a mai precizat că au fost create 12.603 locuri de muncă prin acest program, rentabilitatea fiind de 151%. „Acest lucru înseamnă că, prin taxele şi impozitele plătite de către aceste companii, într-un scenariu minimal, cu 1% impozit pe cifra de afaceri şi în ipoteza salariului minim pe economie, deja au fost colectate peste 460.000.000 lei impozite şi taxe”, a punctat ministrul.

Radu Oprea a mai spus că, la ediţia a doua a programului, din anul 2018, la început au fost 8.092 de întreprinderi, iar astăzi sunt în funcţiune 7.848, adică 96,99% dintre ele. „Au fost create, 31.478 de locuri de muncă, sunt active astăzi în toate aceste companii, o rentabilitate de 112%, adică au fost încasaţi în trei ani de zile din taxe şi impozite 1.770.000.000, cu o investiţie de 1.000.573.000 iniţial”, a completat ministrul.

Potrivit acestuia, Programul Startup Nation este „un proiect de succes, un proiect fanion al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului” şi a reprezentat „acel impuls de care au avut nevoie antreprenorii din România pentru a face pasul şi a-şi îndeplini visurile”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?