Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Iaşi: O monoxilă veche de 500 de ani poate fi admirată la Palatul Culturii

O monoxilă veche de aproximativ 500 de ani confecţionată din lemn de plop tremurător, care a fost descoperită în albia râului Moldova, poate fi admirată, începând de duminică, la Palatul Culturii din Iaşi. La prezentarea ambarcaţiunii medievale au participat, alături de publicul larg, ministrul Culturii, Raluca Turcan, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi istorici şi oameni de cultură. Monoxila, care este cea mai mare ambarcaţiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice, are dimensiuni impresionante, atât ca lungime (aproape 9 metri), cât şi ca lăţime şi înălţime a bordajului.

Istoricul Victor Munteanu, şeful Muzeului de Etnografie al Moldovei, a precizat, pentru AGERPRES, că monoxila se clasează între primele cinci descoperite în întreg spaţiul cultural românesc. „Cercetări întreprinse în cei şase ani de când a fost descoperităîn august 2018 în albia râului Moldova arată că această monoxilă a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI – XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerţ la acea vreme.

Descoperităîntâmplător de localnicii din localitatea Soci, comuna Mirosloveşti (judeţul Iaşi- n.r), barca este realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac şi a fost salvată graţie unei colaborări de excepţie între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi. Recuperarea patrimoniului care supravieţuieşte de-a lungul secolelor în sol sau în apă este o responsabilitate socială ce presupune implicarea comunităţii şi totodată este o mândrie civică.

Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare – restaurare ce implică operaţiuni de o mare complexitate pentru a împiedica degradarea accelerată, iminentăîn contextul schimbării condiţiilor de microclimat”, a declarat presei Victor Munteanu. Monoxila a stat aproximativ şase ani sub supravegherea restauratorilor de la Centrul de Cercetare şi Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, făcând obiectul intervenţiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic.

Expunerea acestei piese de excepţie permite publicului un contact direct cu ceea ce însemna dinamica vieţii în veacurile trecute. Acum câteva sute de ani, mijloacele de existenţă erau cu totul altele, oamenii care asigurau transportul, fie ei negustori sau simpli cărăuşi, îşi petreceau aproape toată viaţa pe drumuri, iar astfel de ambarcaţiuni erau esenţiale pentru a asigura fluxul economic al unei regiuni”, a explicat managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Andrei Apreotesei.

Ministrului Culturii, Raluca Turcan, a afirmat că monoxila „nu ar fi ajuns să fie expusă publicului, dacă nu ar fi fost oameni care săîi înţeleagă valoarea istorică, valoarea culturalăşi educativă, care să fi acţionat imediat pentru a o pune în conservare şi în valoare pentru ca mai apoi să poată fi expusă”. Totodată, Turcan a subliniat importanţa accesului la cultură mai ales a tinerei generaţii.

Din prima zi a mandatului de ministru mi-am propus creşterea accesului la cultură, pentru ca societatea în viitor să fie una care să aibă la bază educaţia şi cultura. Tânara generaţie este cea mai valoroasă resursă. De aceea am iniţiat foarte multe proiecte culturale, dar am acordat şi sprijin instituţiilor de cultură ca săşi deschidă porţile către tânara generaţie astfel încât să aducă copiii, tinerii mai aproape de cultură. M-am bucurat astăzi (duminică – n.r.) că aici au fost mulţi copii şi tineri”, a declarat ministrul Culturii.

Raluca Turcan a menţionat că, prin Administraţia Fondului Cultural Naţional, care este o instituţie ce sprijină proiecte culturale concepute de operatori privaţi sau de instituţii de cultură, vor fi deschise o axă specială de finanţare pentru educaţie prin cultură şi o axă pentru proiecte culturale dedicate tinerei generaţii. „Anul trecut am avut un program naţional privind accesul la cultură, concentrat pe creşterea accesului la lectură, iar anul acesta programul derulat de Ministerul Culturii are ca ţintăşi ca obiectiv tabere de creaţie pentru tineret”, a declarat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?