Compania „Cramele Recaș” a anunțat „extinderea în cel mai mare areal viticol din România, prin achiziția unei părți din acțiunile producătorului românesc de vinuri îmbuteliate, vinuri vrac și must Tenuta Odobești din Vrancea”. Conform unui comunicat postat pe cramelerecas.ro, „parteneriatul strategic va completa portofoliul Cramelor Recaș cu noi spumante vinificate prin metoda tradițională, comercializate la nivel național prin rețeaua de distribuție proprie. Acest pas vine în preîntâmpinarea cererii din ce în ce mai crescute a clienților români pentru vinurile spumante, aducând împreună expertiza și tradiția celor doi producători din Banat și Vrancea”. La finele lunii octombrie 2023, Fabrizio Mosconi, proprietarul Tenuta Odobești, anunța la #podcast de Vrancea de la Monitorul, scoaterea pe piață – mai exact în magazinele de specialitate și în restaurante – a unui vin spumant de calitate, brut, metoda clasică – Tenuta Mosconi – Prestige Blanc.
Consiliul Concurenței a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „a autorizat tranzacția prin care Cramele Recaș S.A. intenționează să preia compania Tenuta Odobești S.R.L., alături de Mosconi Fabrizio. Anterior tranzacției, Mosconi Fabrizio deținea integral Tenuta Odobești. Cramele Recaș S.A. este activă în domeniul producției și comercializării cu ridicata a vinului. Compania este parte a grupului Cramele Recaș, care desfășoară mai multe activități, de la cultivarea viței de vie pentru struguri de vin la prelucrarea strugurilor, fabricarea și comercializarea vinului. Tenuta Odobești S.R.L. este activă în domeniul producției și comercializării cu ridicata a vinului. În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”.
„(…)În timp ce experiența vinificatorului Marco Zizioli (membru al Comitetului tehnico-științific al Consorțiului Franciacorta – Italia) va asigura vinificarea unor spumante de excepție, aportul Cramelor Recaș va fi adus prin coordonarea procesului de vinificare a vinurilor liniștite de către Elena Alejos (vinificator-consultant pentru producători de vin din regiunile Malborough – Noua Zeelandă și Jerez – Spania, cu 22 de ani de experiență, dintre care 4 la Cramele Recaș) și Matteo Lappi (vinificator-consultant pentru producători de vin din Italia, cu o experiență de 4 ani la Cramele Recaș). Încă din primul an plănuim ca o bună parte din bugetul nostru de investiții să fie alocat în dezvoltarea procedeelor de vinificație și îmbuteliere din această cramă, în scopul întregirii portofoliului nostru intern și extern de produse cu noi sortimente de vinuri. Suntem convinși că, prin colaborare continuă și prin schimbul de expertiză vom reuși să lansăm pe piață noi produse care să se plieze pe cerințele gustative ale consumatorilor de vinuri din România și din străinătate”, au declarat reprezentanții companiei Cramele Recaș.
Fabrizio Mosconi a venit în România în urmă cu 24 de ani, a început cu afaceri cu fier vechi, dar când a ajuns la Odobești s-a simțit ca acasă și a decis să se apuce de agricultură, fiind chiar el „de la țară”, după cum a povestit la #podcast de Vrancea de la Monitorul. A cumpărat conacul, care era în ruină, de la un urmaș al generalului Ioan Rașcu, și a decis să facă vin. A luat premii pentru vinurile sale, atât pentru cele în sticlă, cât și pentru cele bag-in-box, dar criza financiară din 2009 l-a determinat să renunțe și să livreze vin și must, în cisterne, la Cramele Recaș. Totuși, nu a renunțat la ideea unui vin de calitate, care să poarte marca moșiei sale (tenuta înseamnă moșie, în limba italiană, a spus Fabrizio Mosconi), și așa a apărut vinul spumant Tenuta Mosconi – Prestige Blanc.