Primăria Orașului Mărășești are în derulare proiectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ de pe raza orașului Mărășești“. Investiția vizează achiziția de dotări, echipamente și consumabile specializate pentru dotarea unităților de învățământ din oraș.
Școala Gimnazială nr. 2 din Mărășești este cea mai mare unitate de învățământ din oraș, școlarizând aproximativ 700 de elevi și preșcolari, atât în unitatea cu personalitate juridică dar și în cele patru structuri arondate: Școala Primara și Grădinița Călimănești, Școala Primară și Grădinița Haret, Școala Primară și Grădinița Siretu, respectiv Grădinița nr. 3 Mărășești.
Conform autorităților, cea mai mare parte din elevii școlii provin din medii dezavantajate, familii fără mijloace de subzistență, monoparentale, respectiv populație de etnie rromă, nedeclarată. „Școala nu a beneficiat de finanțare pentru dotări în ultimii 5 ani. Se impune implementarea unui astfel de proiect, având în vedere faptul că Ministerul Educației a început demersurile pentru reconfigurarea cadrului legal în domeniul reducerii ratei de părăsire timpurie a școlii și a abandonului școlar, conform căreia un număr mare de elevi ajung în această situație deoarece școlile și spațiul școlar nu mai sunt atractive. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele și dotările – într-un cuvânt, infrastructură educațională – constituie elemente vitale ale mediilor de învățare din școli și universități. Asigurarea unităților de învățământ cu dotarea necesară desfășurării unui proces instructiv-educativ modern, corespunzător nevoilor de educare și formare a elevilor, constituie o cerință esențială pentru învățământul românesc“, se arată în descrierea investiției.
Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” (FOTO) este o unitate de învățământ preuniversitar de stat cu personalitate juridică și are două structuri arondate: Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” Mărășești și Grădinița cu Program Normal „Lizuca” Mărășești. Actualul local, în care funcționează singura instituție de învățământ liceal de pe rază orașului Mărășești, a fost construit imediat după Primul Război Mondial, la propunerea Mareșalului Averescu sub deviza „Donați un leu pentru liceu”. Construcția a fost executată după un plan al unui arhitect francez, inițial fiind conceput cu destinația de liceu militar pentru orfanii de război.
De-a lungul anilor, clădirea a servit drept școală mixtă și elementară, evoluând la nivelul de școlarizare liceal, dar și profesional. „În ultimii ani asistăm la o accentuare a digitalizarii actului educațional și la o nevoie acutizată de spații specifice de învățare în care să se utilizeze metode pedagogice moderne. Situația actuală a infrastructurii de care dispune Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești este una perimată, uzată moral și fizic, elevii și cadrele didactice utilizând mobilier care se dovedește neatractiv și destinat mai degrabă reciclării sau spațiului muzeal dedicat anilor 60-70“, se mai arată în descrierea investiției.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C15 – Managementul Deșeurilor; INVESTIȚIA 9. Asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ. INVESTIȚIA 11. Asigurarea dotărilor pentru sălile de clasa preuniversitare și laboratoarelor/atelierelor școlare. Valoarea estimată fără TVA a proiectului este de 1364092,19 lei.
„Dotarea unităților de învățământ cu mobilier și echipamente de ultimă generație, cu siguranță reprezintă un avantaj pentru toți elevii din orașul Mărășești, dar și pentru cadrele didactice, aceștia reușind astfel să își desfășoare activitatea la un nivel mai calitativ, spre avantajul elevilor. Vorbim aici de condiții moderne de studiu, care sperăm să aducă o altă armonie în unitățile de învățământ, să atragem astfel și mai mulți copii și poate să reușim să reducem și abandonul școlar”, a declarat Chitic Valerică-Dorel, primarul orașului Mărășești.