Ploaia care a început ieri, în timpul ședinței Consiliului Local Focșani, ori – vorba cântecului – le-a potopit pe toate, ori calmul discuțiilor a venit de la faptul că s-a schimbat locația în care s-au întâlnit aleșii focșăneni, întrucât la sediul Primăriei și al Consiliului Local au loc lucrări de modernizare. Cert este că ședința, deși începută cu întârziere față de ora anunțată, 14.00, a constat doar în citirea proiectelor de hotărâre și în aprobarea acestora – fără abțineri sau voturi împotrivă. Și aproape că au lipsit discuțiile la toate cele 29 de proiecte înscrise pe ordinea de zi, plus cele 6 propuse suplimentar de primarul Cristi Valentin Misăilă.
A fost însă un punct discutat – proiectul 8 de pe ordinea de zi, care implica aprobarea unui Studiu de oportunitate privind delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Focșani și alegerea formei de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat. Și, dat fiind că se intra pe „teritoriul” ENET, consilierul Costel Bîrsan s-a înscris pentru a lua cuvântul, subliniind, în esență, aceeași idee legată de sustenabilitatea companiei de termoficare a municipiului.
Astfel, Bîrsan a concluzionat că, deși în urma studiului s-a ajuns la concluzia că există trei soluții, nu s-a luat în calcul o a patra variantă de „lucru”. Și că, în opinia sa, investiția propusă se amortizează în zeci de ani. „În opinia mea nu există o soluție viabilă în rentabilizarea ENET-ului. Trebuie trecut cu curaj la următoarea etapă”, a atras atenția Bîrsan. Aceasta în condițiile în care – detaliase Bîrsan – în urma studiului s-a propus fie ca sistemul centralizat de încălzire să rămână în forma actuală, fie ca activitatea să fie preluată de primărie printr-un departament, fie ca un investitor privat să se implice în gestionare.
Iar cea de-a patra variantă, neluată în calcul – potrivit consilierului Costel Bîrsan, ar fi ca sistemul centralizat de încălzire să nu mai existe deloc. „Nu iau cuvântul ca să intru în polemică cu cineva, însă am de făcut câteva observații și, de asemenea, vreau să îmi cunoașteți opinia în ceea ce privește sistemul centralizat de încălzire. S-au emis câteva direcții pentru rentabilizarea acestui ENET, destul de bine fundamentate. Dar, făcând o socoteală „grosso-modo” a ceea ce au scris dânșii aici, am ajuns la concluzia că trebuie o investiție undeva la 160 de milioane de euro, care se amortizează undeva în jurul a 20 de ani. (…)
Orașul Focșani nu-și mai poate permite subvenționarea energiei termice, din punctul meu de vedere. În parte, datorită legilor existente (…). În opinia mea, nu există o soluție viabilă pentru rentabilizarea ENET-ului. ENET-ul a fost o etapă necesară în dezvoltarea orașului, dar acum este învechită, ineficientă, nerentabilă, consumatoare de mari resurse financiare. Acum trebuie trecut cu curaj la următoarea etapă, la un sistem descentralizat economic, flexibil, care este sistemul individual de încălzire.
Uitați-vă în Ucraina: este un sistem ca al nostru, tip rusesc, și bombardamentele Federației Ruse le-au distrus mai bine de jumătate din sistemul lor de încălzire – fiind centralizat și foarte greu de reparat. Ar trebui luată în calcul și această variantă, având în vedere ce se întâmplă la granițele noastre. O alimentare cu gaze pentru încălzire pentru sistem individual… sau mai există un sistem care se prefigurează la orizont bazat pe pompe de căldură. Dar acum sunt foarte scumpe, și sistemul energetic nu face față. (…)
E un vis frumos, dar care se va lovi de „zidul” realității. Sistemul energetic electric național nu poate face față nici măcar la aerul condiționat pe care îl folosim în aceste zile de caniculă… Eu zic să votăm acest proiect, dar trebuie analizat cu curaj viitorul acestui sistem (…). Orașul Focșani, dacă ar scăpa de această „piatră de moară”, aceste fonduri imense s-ar putea direcționa la transportul public, la a-l face complet ecologic și poate va fi și complet gratuit. Și poate vom scăpa de ambuteiaje și circulația intensă cu mașinile personale. Propun să votăm acest proiect”, a spus Costel Bîrsan.
Iar proiectul a fost votat, ca și cele care au urmat. Iar în final, primarul Misăilă a ținut să le mulțumească aleșilor locali pentru atmosfera ședinței, care s-a desfășurat în sala mică a Ateneului Popular „Mr. Ghe. Pastia” Focșani: „Vă mulțumim doamnelor și domnilor consilieri pentru participare și pentru faptul că abia acum am ajuns și noi într-o normalitate”, a încheiat ședința edilul municipiului.