Comunicat de presă, IPJ Vrancea:
,,112! Ce urgență aveți?” Sunt cuvintele ce răzbat tăios din Centrul Operațional, de sute de ori, zi de zi. La capătul firului este o voce. Ea reprezintă un om, o stare, o trăire, o durere, un strigăt de ajutor. De multe ori, acestea sunt ,,traduse” de operatorul 112 din tonalitatea vocii, din starea de confuzie, agitația ori temerea apelantului. Adresat direct operatorului 112, ori subînțeles din context, strigătul de ajutor este perceput de acesta cu abilitățile unui fin psiholog!
Și atunci începe cursa contracronometru pentru salvarea unei vieți: localizarea apelantului, comunicarea cu polițiștii aflați la cea mai mică distanță de sursa apelului, dispecerizarea si intervenția lor cu o viteză de reacție suficient de mare, cât să ajungă la apelant înaintea ei: a morții. Pentru că da, polițiștii în acel moment sunt în competiție cu moartea. Si orice secundă scursă în detrimentul vieții apelantului, poate fi și cea decisivă.
Dana este unul dintre sutele de salvatori din Poliția Română.
Este operator 112 la Centrul Operațional din cadrul Inspectoratului de Politie Județean Vrancea. Unul profesionist! Este un înger, cu chip de om.
În seara zilei de 24 iulie, ora 21:02, un apel disperat al unei femei anunța că soțul său luase o frânghie și plecase de acasă, spre pădure, amenințând că se va sinucide. Nu a putut preciza alte date despre o eventuală direcție de deplasare, întrucât starea psiho-emoțională a apelantei era nu tocmai bună. Cu calm, Dana a apelat numărul de telefon indicat de apelantă ca fiind al soțului său la ora 21:05 și cu un ton al vocii cald, cu tact, inteligență și abilități de comunicare excepționale, cu calități de fin negociator, Dana a reușit în 30 de minute, cât a comunicat direct cu bărbatul, angrenându-l într-o discuție de suflet, să îl liniștească, să stabilească o punte de legătură directă cu rațiunea acestuia și să obțină informații prețioase privind localizarea sa, prin mijloacele tehnice avute la dispoziție pe consola 112.
Convorbirea a fost brusc întreruptă însă de faptul că bărbatul pierduse semnalul. Dana apucase însă să îl convingă să revină acasă! Așa că l-a reapelat cu insistență, până acesta a răspuns din nou! De aici a început cursa contracronometru pentru salvarea vieții lui! Bărbatul îi comunicase Danei că nu dorește intervenția niciunui polițist, că de fapt nu își dorește să fie salvat. Si că apariția oricărui polițist ori ambulanță îl va determina să își ducă la capăt planul suicidal! Dana a înțeles mesajul și cu o stăpânire de sine desăvârșită, a simulat că va face așa cum își dorește el, dar i-a comunicat că vrea să se asigure pentru ea însăși că el este în siguranță și l-a rugat să accepte să se întâlnească pe drum cu un ,,prieten” al ei. În tot acest timp Dana a pus apelul în ascultare colegilor de la Poliția Orașului Odobești, pe raza căreia se afla bărbatul în cauză și care au înțeles să trimită urgent polițiști îmbrăcați în civil, cu autoturism neinscripționat, către locul indicat de Dana, unde se afla în acel moment bărbatul.
,,Prietenul” Danei a fost chiar șeful Secției de Poliție Rurală Odobești, care s-a deplasat operativ, personal, însoțit și de alți colegi ai săi, către bărbat. O sincronizare perfectă! Când au ajuns lângă bărbat, de la telefonul pe care acesta îl ținea la ureche se auzea o voce. Caldă, calmă, sigură pe ea. O voce care negociase viața. La capătul firului, era ea, Dana! Operatoarea 112 de serviciu! Când a auzit vocea colegului său la telefon, a înțeles că a reușit! Ochii i s-au umplut de lacrimi de emoție! De bucurie!
La capătul unui apel de urgență, ce a durat peste 30 de minute, Dana a salvat o viață! Poate chiar o altă generație!
Felicitări, Dana! Felicitări, Ionuț!
Felicitări băieți!
Sunteți adevărați profesioniști!