Pompierii vrânceni și-au sărbătorit ieri ziua, la fostul sediu al Tribunalului, acum sediu al Muzeului Vrancei. Nu știu câți dintre dumneavoastră, stimați cititori, ați avut ocazia să intrați în această clădire, eu sunt deja la a doua vizită, dar ieri, am fost și mai impresionată. Era plină cu oameni în „ținute de reprezentare”, așa cum mi-a spus domnul maior Florin Olaru că se numesc uniformele acelea bleumarin închis, cu șnururi roșii.
Era o atmosferă atât de solemnă, privindu-i cum stau drepți, bărbați și femei, le-am simțit determinarea, curajul. Și mi-am dorit să n-am niciodată nevoie de ei. Mi-am dorit să-i văd doar așa, la ceremonii, la sărbători…. Dar știu că nu se poate, știu că vor lăsa acele uniforme și le vor lua pe cele de intervenție, pentru a stinge incendii, pentru a interveni la inundații, pentru a scoate oamenii încarcerați în mașinile implicate în accidente, pentru a tăia copaci căzuți peste mașini, pentru a înlătura bucăți de acoperiș care stau să cadă peste oameni ori pentru a salva pisicuțe, pentru a scoate copii căzuți în râpe ori a căuta persoane dispărute. Pompierii sunt salvatorii universali și cred că trebuie să fii un alt fel de om ca să fii ca ei. Sper să nu am nevoie de voi niciodată, dragi salvatori, dar știu că atunci când arde, și la propriu, și la figurat, sunteți acolo și pentru asta vă mulțumesc.
Pompierilor vrânceni le-au fost alături ieri generalul-maior Benone Duduc – adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, prefectul Marius Iorga, primarul Focșaniului, Cristi Misăilă, vicepreședintele Consiliului Județean, Ionel Cel-Mare, dr. Dana Mariana Dincă – medic șef UPU-SMURD Vrancea, Valentin Muscă – directorul Muzeului Vrancei, colegii din MAI – comisar șef Remus Nica, inspectorul șef al Poliției vrâncene, și colonel Adrian Babiş – inspector șef al Jandarmeriei Vrancea, șefi ai altor instituții deconcentrate, preoți, militari și gură-cască, așa ca mine.
COMUNICAT DE PRESĂ, ISU Vrancea:
Anul acesta, pe 23 iulie, se împlinesc 162 de ani de la unificarea celor două structuri ale pompierilor, de dincoace şi dincolo de Milcov, sub conducerea unui singur comandant, căpitanul Dimitrie Petrov. Prin Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 179 din 23 decembrie 2013, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 6 din 7 ianuarie 2014, în semn de consideraţie şi respect pentru cei care au marcat această zi de profundă încărcătură istorică, data de 23 iulie a fost desemnată Ziua Aniversară a I.S.U. Vrancea.
În acest sens, marți, 23 iulie 2024, la sediul Muzeului Vrancei, s-a desfășurat Simpozionul Aniversar ”Pompierii de dincoace şi dincolo de Milcov – 162 de ani de tradiţie”, Ediţia a XI-a, în cadrul căruia a avut loc lansarea primei cărți despre activitatea pompierilor vrânceni: Pompierii de dincoace şi dincolo de Milcov – File din Istoria Pompierilor Vrânceni – Volumul I (1841 – 2004), avându-i ca autori pe muzeografii Alina-Oana Coviltir și Ionuț Iliescu.
La moment aniversar ne-am îndreptăm atenția și asupra colegilor care, cu profesionalism și dăruire, îndeplinesc zi de zi misiunile ce le sunt încredințate. Cu ocazia Zilei Aniversare a ISU Vrancea, pentru rezultatele foarte bune obținute în pregătirea profesională și îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu, 41 de cadre militare au fost recompensate cu citarea prin Ordin de Zi pe Unitate, iar alți 10 subofițeri, respectiv: plt. adj. șef Costache Iulian, plt. adj. Ghiuță Dragoș-Ovidiu, plt. adj. Rusu Cătălin-Sorin, plt. adj. Vrabie Alexandru, plt. adj. Despoiu Cristinel, plt. adj. Dumitrache George-Vasile, plt. adj. Tudor Constantin, plt. adj. Chiper Gelu-Ciprian, plt. maj. Șandru Ionuț și plt. Aga Marius au fost recompensați cu acordarea Diplomei de Merit.
Premergător Zilei Aniversare a I.S.U. Vrancea, salvatorii vrânceni au organizat, cu sprijinul Asociațiilor „Pompierii Vrânceni” și „Vrancea Montană”, ”Cupa 23 Iulie” la Alergare Montană. Competiția a constat în alergare montană pe o distanță de 18,5 km, s-a desfășurat pe un traseu din localitatea Soveja și a adunat la start 41 de participanți din cadrul: Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, Brigăzii 8 ROT „Alexandru Ioan Cuza”, UM 01535, Inspectoratelor pentru Situații de Urgență Brașov, Covasna și Vrancea și voluntari. Surpriza competiției a fost la categoria feminin, unde, cea mai tânără participantă la competiție, Bucșă Ana Maria Daniela, 11 ani, s-a clasat pe locul al II-lea.
De asemenea, copiii cadrelor inspectoratului au simțit, cum este să fii salvator în cadrul concursului ”Micul Pompier”. Toți participanții au reușit să parcurgă traseul aplicativ dedicat vârstei lor, fiind declarați câștigători. Totodată, pompierii profesioniști și-au măsurat forțele la concursul ”Pompierul de oțel”, unde plutonier Coman Laurențiu a fost declarat învingător. Evenimentul ”Ziua porților deschise” a oferit ocazia celor peste 100 de vizitatori de a se familiariza cu accesoriile și tehnica de intervenție folosite de pompieri în misiunile specifice.
Pe această cale, dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături și au participat la aceste evenimente, asigurându-vă, că și pe viitor, ne vom îndeplini cu aceeași dăruire, misiunile în slujba cetățeanului şi în folosul comunității.
Prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, a precizat, în discursul său, că „pompierii sunt gardienii vieții și siguranței: o moștenire de curaj și tradiție de 162 de ani”.
Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, i-a felicitat pe pompierii militari. „Profit de acest prilej pentru a le ura tuturor salvatorilor, acei eroi colectivi și, de cele mai multe ori, anonimi, mult succes în activitate! Fără ezitare aceștia vin în ajutorul oamenilor, le salvează bunurile din ghearele flăcărilor, îi smulg din dogoarea morții și apoi pleacă mai departe la alte misiuni, de multe ori chiar în aceeași zi sau noapte. Eforturile pompierilor militari sunt dublate de un profesionalism aparte, care se transmite din generație în generație. Aceasta se vede în fiecare misiune în care sunteți gata inclusiv să vă jertfiți viața pentru a salva viețile celor aflați în pericol. Mai mult decât atât, pe lângă misiunile de stingere a incendiilor, de-a lungul timpului s-au mai adăugat câteva atribuții printre care amintesc descarcerarea, acordarea primului ajutor medical, limitarea și înlăturarea efectelor accidentelor chimice sau de materiale periculoase, intervenția la inundații, cutremure sau la alunecări de teren. Dragi pompieri, atitudinea de care dați dovadă în permanență este aceea a unor oameni curajoși, hotărâți și disciplinați, dar în același timp modești, fără a face caz de dificultatea misiunilor îndeplinite ca la carte. Dumneavoastră, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” Vrancea ați arătat de fiecare dată că aveți aceste calități și sunteți permanent în slujba focșănenilor și a comunității noastre”, se arată în mesajul primarului Cristi Valentin Misăilă, care le-a mulțumit pompierilor pentru îndeplinirea cu profesionalism și curaj a misiunilor.
Vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel-Mare, a precizat: ”Sunt onorat să particip la acest eveniment aniversar și să asist la o prețioasă lecție de istorie despre salvatorii care veghează la sănătatea și viața noastră. Vă felicit pentru activitatea pe care o desfășurați cu dăruire, profesionalism, dedicare și pentru spiritul de sacrificiu de care dați dovadă în fiecare zi. Mult succes în viitoarele misiuni, fără evenimente neplăcute!”.