Eroii Primului Război Mondial au fost comemorați ieri, la Mausoleele Mărăști și Soveja, în cadrul unor evenimente dedicate împlinirii a 107 ani de la victoria renașterii neamului românesc din vara anului 1917, în Primul Război Mondial. La evenimente au fost prezente mai multe oficialități: prefectul județului Vrancea, Marius Iorga, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, primarul comunei Răcoasa Vladimir Păun, militari ai Garnizoanei Focșani, veterani de război, membri ai asociațiilor veteranilor de război, dar și locuitori din comună și zonele învecinate.
Evenimentul de la Mausoleul Mărăști a început cu un ceremonial religios, au urmat alocuțiuni și depuneri de coroane, iar elicoptere și avioane de luptă au survolat mausoleul. Ceremonia a fost dedicată eroismului soldaților care au căzut într-una din cele mai ample acțiuni militare din Primul Război Mondial. În urmă cu 107 ani, la 7/20 iulie 2017 a fost semnat ordinul de luptă pentru începerea operațiunilor de la Mărăști.
Aici, în 11/24 iulie 1917, Armata a II-a Română, condusă de Mareșalul Averescu, a înfrânt armata germană în bătălia pentru satul Mărăști. A fost una dintre cele mai crunte bătălii din Primul Război Mondial, o victorie plătită cu sângele a 1.469 morți, 3.052 de răniți și distrugerea satului Mărăști.
Victoria reputată de Armata a II-a a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 – Mărășești. „Astăzi, trăim și simțim un moment de profundă reverență și recunoștință, comemorând 107 ani de la victoria renașterii neamului românesc în Bătălia de la Mărăști din vara anului 1917.
Întotdeauna, dar mai ales în această zi, trebuie să ne reamintim de curajul neclintit și sacrificiul suprem al strămoșilor noștri, care au luptat cu o dârzenie de neimaginat pentru libertatea și demnitatea poporului român. Eroii noștri au înroșit cu sângele lor aceste dealuri de la Mărăști și Soveja, dând dovadă de o bravură care a sfidat toate dificultățile și pericolele, dăruindu-ne nouă astăzi șansa de a trăi într-o țară liberă și suverană.
Cu inimile deschise și sufletele pline de recunoștință, le mulțumim pentru exemplul lor de vitejie și devotament. Cu fiecare palmă de pământ câștigată, cu fiecare sacrificiu făcut, eroii de la Mărăști au scris pagini de aur în istoria noastră.
Să ne amintim de Mărăști nu doar ca de o victorie, ci ca de un simbol al speranței și al renașterii spiritului românesc. România eternă, unită și liberă, este cea mai prețioasă moștenire pe care o putem lăsa generațiilor viitoare. Să onorăm memoria eroilor noștri păstrând vie flacăra iubirii de patrie și a unității naționale. Glorie eternă eroilor noștri!”, a spus prefectul Marius Iorga în discursul său.
O moștenire prețioasă
Vicepreședintele CJ Vrancea, Ionel Cel Mare, a punctat la rândul său că trebuie să le purtăm recunoștință veșnică eroilor români. „Mausoleul Eroilor la Mărăști, unde suntem prezenți acum, ne inspiră de fiecare dată un sentiment înălțător, de recunoștință pentru eroii români care au scris cu sângele lor o pagină din istoria noastră în Primul Război Mondial.
Datorită spiritului lor patriotic, de dăruire pentru neam și țară, noi, românii de astăzi, trăim într-un stat unitar, suveran, democratic și independent și ne bucurăm de un lucru foarte prețios: libertatea. În urmă cu 107 ani, pe aceste locuri avea loc o luptă istorică, în care românii au obținut prima mare victorie din istoria Armatei Române moderne.
Bătălia de la Mărăști din Primul Război Mondial, în vara fierbinte a anului 1917, a însemnat un important succes repurtat de Armata a II-a română comandată de generalul Alexandru Averescu. Pentru marele strateg militar, această bătălie a reprezentat apogeul carierei sale, pe care o numea «Prima victorie adevărată din istoria armatei române moderne».
Bătălia a luat sfârşit după zile crâncene de luptă, printr-o mare victorie repurtată de armata română în fața armatei germane. Din punct de vedere național, fuseseră eliberate 30 de sate și s-au câștigat 500 de km pătrați de pământ românesc. Bătălia de la Mărăști a reprezentat un important punct de cotitură în desfășurarea operațiunilor militare pe frontul românesc, dar a contribuit și la ridicarea moralului ostașilor români.
Pentru cinstirea memoriei eroilor și în amintirea luptelor care s-au dus aici, în anul 1928 s-a pus piatra de temelie a Mausoleului de la Mărăști. În final, vă îndemn să ne înclinăm în fața martirilor care, în urmă cu mai bine de un secol, au luptat și și-au dat viața pentru a apăra România. Avem datoria de onoare de a le păstra vie memoria, de a le aduce omagiul nostru, de a respecta lecțiile pe care ni le-a oferit istoria și de a contribui fiecare, în parte, pentru binele acestui popor, binecuvântat de Dumnezeu“, a spus vicepreședintele Ionel Cel Mare.
Prezent la manifestările de la Mausoleul de la Mărăști a fost și primarul municipiului Focșani, care a spus că trebuie să avem grijă de moștenirea pe care ne-au lăsat-o înaintașii noștri, o Românie liberă, democratică, membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. „La Mausoleul Mărăști am adus un omagiu eroilor Primului Război Mondial care s-au jertfit în urmă cu 107 ani în luptele crâncene pentru unitatea poporului român. A fost o victorie plătită scump cu sângele a 1.469 morți și 3.052 de răniți, dar și distrugerea satului Mărăști.
Acești eroi care le-au redat speranța românilor trebuie să fie un exemplu pentru noi, cei care trebuie să avem grijă de moștenirea pe care ne-au lăsat-o, o Românie liberă, democratică, membră a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. Este o moștenire care ne onorează și ne obligă să ducem mai departe gloria eroilor din Primul Război Mondial, care s-au jertfit pe Valea Râmnicului, la Mărăști, la Soveja și la Oituz! Sunt eroi care s-au jertfit pentru țară, care au sperat și au crezut în idealul României Mari!”, a spus primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă.
La rândul său, și președintele ales al CJ Vrancea, Nicușor Halici, a transmis un mesaj de recunoștință pentru eroii din Primul Război Mondial: „Dragi români, la 107 ani de la luptele cumplite de la Mărăști și Soveja, comemorăm sacrificiul înaintașilor noștri care și-au jertfit propria viață pentru o țară suverană si independentă.
Să ne asumăm această moștenire, care a fost câștigată cu sânge și multă durere. Cu inimile pline de recunoștință, aducem un omagiu celor care au scris cu sânge istoria noastră. Fie ca memoria lor să ne ghideze în construirea unui viitor unit și prosper pentru România. Dumnezeu să-i odihnească pe eroii noștri, iar pe noi să ne binecuvânteze cu lumină și înțelepciunea de a face bine țării și poporului nostru drag”, se arată în mesajul lui Nicușor Halici.