Comunicat de presă:
Urmare a adresei Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului nr. 1/811/EIC/17.02.2022, înregistrată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea cu nr. 2097/18.02.2022, APM Vrancea a notificat în scris și prin intermediul presei obligațiile care revin autorităților publice locale și cetățenilor cu privire la combaterea plantei ambrozia (AMBROSIA ARTEMISIIFOLIA – Iarba pârloagelor, precum și despre necesitatea combaterii plantei cunoscută în termeni populari ca „iarba pârloagelor”.
De asemenea, Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea a notificat unităţile administrativ-teritoriale cu privire la obligaţiile legale care le revin pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia. Aceleaşi recomandări sunt făcute şi administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au obligaţia să facă lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia.
Aceste acţiuni sunt necesare datorită răspândirii tot mai mari a ambroziei, precum şi a sesizărilor din partea cetăţenilor care fac alergie la această plantă, lucru confirmat şi de statisticile medicale. Polenul de ambrozie poate provoca rino-conjunctivită şi astm, urticarie şi angioedem, precum şi manifestări similare celor din şocul anafilactic, cea mai severă formă de reacţie alergică.
Baza legală pentru măsurile menţionate constă în Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia şi HG nr. 707/2018 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Din numărul total de 73 administrații publice locale, doar 4 (patru) au formulat răspunsuri către Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, respectiv:
Primăria Orașului Panciu a informat APM Vrancea că a luat măsuri specifice privind tunderea și întreținerea spațiilor verzi; notificarea tuturor proprietarilor de terenuri pârloage din proximitatea Orașului Panciu; măsurile de combatere a ambrosiei se vor menține până la finalul perioadei de vegetație a buruienii. Primăria Comunei Bolotești și Primăria Comunei Fitionești au transmis agenției de mediu că NU au fost identificate terenuri cu ambrosie.
Primăria Comunei Bordești a desfășurat acțiuni de informare și prevenire a populației, acțiuni de curățare a vegetației de-a lungul drumurilor comunale, județene și naționale. În următoarea perioadă, Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea va derula acțiuni corespunzătoare de monitorizare a buruienii ambrosia pe întreg teritoriul județului. Reamintim că sancțiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligațiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi.
Guvernul a modificat și completat Normele metodologice de aplicare a Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Noul act normativ menține obligativitatea ca autoritățile administrației publice locale să identifice anual terenurile infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a acestora și să someze proprietarii sau deținătorii acestora să distrugă ambrozia. În caz contrar, amenzile ajung până la 20.000 lei (între 1.000 şi 5.000 de lei pentru persoane fizice, şi între 10.000 şi 20.000 lei pentru persoane juridice).
Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, Relații Publice și Comunicare