Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

VIDEO și FOTO: Cât de curată va fi Vrancea Curată? CJ Vrancea a predat amplasamentul către Eco SUD, care se va ocupa de gestiunea deșeurilor din județ

O zi istorică” – atât pentru sine, cât și pentru Consiliul Județean Vrancea, a fost catalogată ca fiind ziua de joi, 11 iulie, de către Ionel Cel Mare, vicepreședintele instituției. Aprecierea a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul căreia acesta a prezentat ultimele noutăți vizavi de implementarea proiectului Vrancea Curată. „Practic a prins viață” și am intrat în rândul țărilor civilizate în ceea ce privește colectarea deșeurilor în județ, a subliniat Cel Mare.

Acesta a explicat de altfel și de ce vede proiectul inclusiv ca o reușită personală, anume că de 12 ani, „atât cât mi s-a permis”, s-a ocupat în mare măsură de implementare. O reușită dacă vreți tot personală este considerată Vrancea Curată și de administratorul public al județului/ consilier județean, Adrian Vasile Crețu, care a punctat că, de când a intrat în CJ Vrancea (este consilier județean din 2016 și ocupă funcția de conducere din 2020), a vegheat la rândul său, pe partea care privește funcționarea utilajelor cu care va opera societatea care a câștigat contractul pentru operare în cadrul SMID – Eco SUD.

De altfel aceasta a fost și tema principală a conferinței, vestea bună fiind că miercuri, 10 iulie, a fost predat amplasamentul către Eco SUD, iar întreg sistemul va deveni funcțional din 16 iulie. Funcțional, deși nu toți primarii vrânceni au și semnat contractele, iar momentan nu a fost desemnat/ desemnați operatorul/ operatorii care se va/ vor ocupa de transport. Această procedură este în derulare, iar pe moment sistemul de management integrat va funcționa pe acest palier cu aceeași operatori până la momentul finalizării procedurii.

Sperăm ca în două săptămâni să fie desemnat câștigătorul sau nu”, a preconizat Cel Mare, cu referire la faptul că procedura trebuie să fie cât se poate de serioasă, iar totul trebuie făcut „ca la carte”. De altfel, pe 10 iulie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Vrancea Curată” din județul Vrancea a scos la licitație delegarea prin concesiune a gestiunii unor activități componente ale serviciului de salubrizare, servicii estimate la 65.780.079,96 lei. „În urma derulării prezentei proceduri se va atribui un contract de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale generate în cele 4 zone ale județului Vrancea, (…). Valoarea, fără TVA a contractului de delegare a gestiunii serviciului este de 65.780.079,96 lei fără TVA, fiind formată din valorile estimate ale celor 4 loturi, respectiv: Zona Vidra – 9.835.835,92 lei fără TVA, Zona CMID – 21.896.973,01 lei fără TVA, Zona Adjud – 19.331.925,95 lei fără TVA, Zona Gugești – 14.715.345,08 lei fără TVA”, se explică în licitație. În ceea ce privește semnătura primarilor, asigurările au fost că toți edilii vor achiesa, procedura fiind ușor devansată din cauză că e perioada concediilor.

Ionel Cel Mare a făcut un scurt istoric al proiectului, care a ajuns la o valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, având o perioadă de sustenabilitate de 30 de ani. Totodată, vicepreședintele CJ Vrancea a prezentat cifre și, nu în ultimul rând, costuri: „Toate tarifele stabilite au fost diminuate, mai puțin cel de transfer inițial, care a crescut cu nici 5 lei. Prețul va fi (…) scăzut. În urma evaluării, va crește cu 1, 2 lei pe tonă”, a subliniat Cel Mare.

Prezente la conferință au fost și alte persoane. Reprezentanți ai Eco SUD și Gabriel Raneti – directorul ADI, precum și președinta Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din România, Liliana Nichita. Iar Roxana Manea, directorul adjunct al Eco SUD a punctat că „avem convingerea că (…) ușor, ușor, și județul Vrancea va fi pe harta județelor care au un sistem funcțional”. Eco SUD a preluat de la CJ Vrancea toată infrastructura, venind la schimb cu cântare pentru toate stațiile de transfer și pentru CMID Haret și echipamente de monitorizare și verificare a deșeurilor. Iar pentru tot contractul, Eco SUD va plăti CJ Vrancea o redevență anuală de un pic peste 2,8 milioane de lei.

          Într-un comunicat de presă transmis de CJ Vrancea se arată că „Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Vrancea va deveni operațional începând cu data de 16 iulie 2024, când vor intra în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Haret și cele 3 stații de transfer ale deșeurilor de la Focșani, Vidra și Adjud, operate de Eco Sud SA București. Practic, începând cu această dată, deșeurile menajere și cele reciclabile vor fi transportate, sortate, compostate, tratate și depozitate în județul Vrancea și se va intra în normalitate în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul județului, potrivit legislației în vigoare și respectând normele europene în domeniu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?